Page 10 - JIP magazín jaro 2021
P. 10

...nebo je libo


            krevety?











       Zdravé a chutné, a proto není divu, že
       i  velmi  oblíbené.  Skvělou  a  nezamě-
       nitelnou chuť krevet si můžete vychut-
       nat v několika druzích a velikostech,                                        Krevety předvařené, neloupané
       záleží jen na vás, jaké si vyberete.

       Mezi větší druhy patří krevety tygří, jejichž
       hřbet  je  typicky  černobíle  pruhovaný,
       naopak  malým  druhem  jsou  koktejlové
       krevetky, pocházející převážně z Indického   Krevety syrové, vyloupané, mražené
       oceánu, které mají intenzivní chuť a lze je
       připravovat mnoha způsoby.
       Další  oblíbeným  druhem  jsou  například                   Krevety tygří
       krevety  královské,  původem  z Tichého                     bez hlavy, mražené         Krevety předvařené,
       oceánu.  Velikost  krevet  se  udává  v čísle,                                            loupané, mražené
       které většinou označuje počet kusů na jed-
       nu  libru  (například  označení  31/40  zna-
       mená, že balení obsahuje 68–88 kusů na
       kilogram).
       V JIPu seženete krevety mražené, a to lou-                    Krevety tygří
       pané  i  neloupané,  ve  vybraných  prodej-                   mražené
       nách  také  krevety  chlazené.  Stejně  jako
       u jiných mořských plodů i u krevet myslete
       na  správné  zacházení.  Těm  chlazeným
       dopřejte brzké zpracování, mraženým zase                                                 Krevety koktejlové
       šetrné rozmražení.                                                                     předvařené, mražené




                                                                 PŘÍPRAVA NELOUPANÝCH
                                                                 PŘEDVAŘENÝCH KREVET




                                                                 Chlazené krevety po nákupu co nejdříve uskladněte v ledničce.
                                                                 Než se pustíte do loupání, ideálně se vybavte rukavicemi.

                                                                 1. Začněte tím, že odlomíte hlavičku.
                                                                 2. Poté odtrhněte nohy a odstraňte krunýř.
                                                                 3. Ocásek můžete ponechat, nebo ho také odlomit.
                                                                 4. Takto vyloupané krevety můžete použít do salátů, těstovin,
                                                                 noků, tataráku nebo do polévek. Lze je také dál tepelně zpra-
                                                                 covávat, neměly by se však zprudka a dlouho grilovat a restovat
                                                                 – mohou pak být tvrdé nebo suché a těžko stravitelné.

                                                                 TIP!
                                                                 Oloupané hlavičky a krunýřky nevyhazujte, můžete z nich za
                                                                 zhruba půl hodinky připravit skvělý krevetový vývar. Pokud
                                                                 ho pak svaříte a zahustíte smetanou, výsledkem bude výborná
                                                                 omáčka například na těstoviny.





       10     MAGAZÍN JARO 2021
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15