Page 13 - JIP magazín jaro 2021
P. 13

Valentýnský

           jahodový koláč

           Suroviny:
           220 g hladké mouky
           80 g změklého másla
           40 g cukru
           špetka soli
           4 lžíce vody
           ½ hrnku mletých mandlí
           500 g jahod
                                                                                      Jahodový
           Postup:
           V míse smíchejte mouku, jednu lžíci cukru                                  koláč
           a sůl. Přidejte změklé máslo a vodu a ruka-
           ma ze směsi vypracujte těsto. Zabalte ho do
           potravinové fólie a nechte alespoň 30 minut
           odpočinout v lednici. Těsto pak vyjměte
           z ledničky a na mírně pomoučněném po-
           vrchu z něj vyválejte placku ve tvaru kruhu
           o průměru asi 30 cm a přeneste ji na plech
           vyložený pečicím papírem. Smíchejte jednu
           lžíci mouky s mletými mandlemi a směsí
           posypte  vyválenou  placku.  Jahody  nakrá-
           jejte na poloviny a smíchejte je se zbylým
           cukrem. Jahody naaranžujte na těsto, okraje
           placky přehněte a jemně ji vytvarujte do tva-
           ru srdce. Koláč vložte do trouby předehřáté
           na 200 °C a pečte asi 20–25 minut, dokud
           okraje nezezlátnou.









                                                                                    Srdíčkové lívance

                                                                                    Suroviny:
                                                                                    2 hrnky hladké mouky
                                                                                    2 vejce
                    Srdíčkové                                                       2 hrnky mléka
                    lívance                                                         1 lžíce cukru
                                                                                    2 lžičky kypřicího prášku
                                                                                    špetka soli
                                                                                    červené potravinářské barvivo
                                                                                    olej na smažení
                                                                                    moučkový cukr na posypání

                                                                                    Postup:
                                                                                    Vejce vyšlehejte s cukrem a špetkou
                                                                                    soli, v jiné míse smíchejte mouku s ky-
                                                                                    přicím  práškem. Do vyšlehaných vajec
                                                                                    s cukrem střídavě přidávejte moučnou
                                                                                    směs a mléko a postupně vmíchejte vše,
                                                                                    dokud nevznikne hladké těsto.
                                                                                    Polovinu těsta nechte světlou, druhou
                                                                                    polovinu přelijte do jiné misky, přidejte
                                                                                    pár kapek barviva a dobře promíchejte.
                                                                                    Ze světlého i červeného těsta usmažte
                                                                                    na rozpáleném oleji lívance.
                                                                                    Po usmažení pomocí vykrajovátka ze
                                                                                    středu každého lívance vykrojte srdce,
                                                                                    červená  srdce  pak  vložte  do  světlých
                                                                                    lívanců a naopak. Podávejte ještě teplé,
                                                                                    posypané moučkovým cukrem.


                                                                                                                13
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18