Page 9 - JIP magazín jaro 2021
P. 9

Což takhle dát si...



                    chobotnici?













        Chobotnice – nejrychlejší, nejpohyblivější a nejinteligentnější druh mezi hlavonožci. Jejich chapadla, která
        používají k chytání ryb a korýšů a u některých druhů dosahují až několika metrů délky, mají schopnost na-
        prosté regenerace. Když chobotnice o nějaké chapadlo přijde, vyroste úplně nové, které není kvalitou o nic
        horší než to původní. V gastronomii se chobotnice považují za mimořádnou pochoutku, oblíbenou především
        v asijských zemích jako Japonsko nebo Jižní Korea, ale rozhodně jimi nepohrdnou ani Španělé nebo Italové.
        I vy si můžete chobotnici připravit doma, stačí zajít do vybraných prodejen JIP, kde je k zakoupení čerstvá,
        případně mražená. Její nákup však nechte až na konec návštěvy obchodu – čerstvá chobotnice musí do
        lednice v co možná nejkratším čase. A její následné přípravy se nebojte, s naším návodem to s přehledem
        zvládnete.



         1.

                                   2. Rybí várka
                                                                3. Ponoříme




                                                                                          4. Vytáhneme




                                          5. Tažená chobotnice










                                                                6. Rozpůlíme              7. Vytáhneme kusadla


        PŘÍPRAVA CHOBOTNICE


        Poté, co chobotnici (1) zakoupíme, je potřeba s ní co nejrychleji zamířit   prstýnků. Chobotnici poté celou ponoříme a na mírném ohni táhneme
        domů a uložit ji do ledničky.                          přibližně dvě hodiny (5).
        Připravíme si tzv. rybí várku. Na ni budeme potřebovat vodu, kvalitní   Po vyjmutí uřízneme hlavičku, podélně rozpůlíme (6) a vytáhneme
        bílé víno, mrkev, řapíkatý celer, cibuli, špetku cukru, velkolistou petržel,   kusadla (7). Nyní je chobotnice připravena k jídlu. Takto připravená
        bílou část pórku, kuličky černého pepře a přírodní korek (pozor na   chobotnice se hodí k salátům, do polévky, pasty, k nokům a podobně.
        umělé korky). Všechny suroviny dáme do hrnce, přivedeme k varu a na   Chobotnici  připravenou podle tohoto návodu můžeme také grilovat
        mírném ohni vaříme 20 minut. Po 20 minutách stáhneme sílu plamene   na přepuštěném másle nebo oleji, případně půl na půl (máslo a olej),
        tak, aby voda jen občas probublávala (2).              s česnekem. Grilujeme pouze chvíli, chobotnice se totiž rychle vysouší
        Chobotnici  chytneme za hlavu (3), ponoříme  ji na 20  vteřin do rybí   a byla by gumová. Chobotnici můžeme také po vyjmutí z lázně naložit
        várky a vytáhneme (4). Tento postup opakujeme ještě 2x. Pokud by-  spolu s olejem a bylinkami do sklenice a uchovat v lednici.
        chom to neudělali, chapadla by se mohla proplést a nezatočila by se do


                                                                                                                 9
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14