Page 15 - JIP magazín jaro 2021
P. 15

Valentýnský dort s lesklou polevou




        Korpus: 150 g hladké mouky, 180 g cukru, 6 vajec, 70 ml oleje, nastrouhaná citronová kůra
        Jahodová pěna: 300 g jahod, 200 g smetany ke šlehání, 50 g cukru, 5 g práškové želatiny, 30 ml vody
        Poleva: 100 ml vody, 150 g cukru, 100 g kondenzovaného mléka, 180 g bílé čokolády, 10 g práškové želatiny,
        červené potravinářské barvivo, zdobení podle vaší fantazie
















































           NÁŠ TIP!










        Postup:
        Cukr s vejci vyšlehejte do pevné a hutné pěny, před koncem šlehání přidejte olej a citronovou kůru. Do směsi jemně vmíchejte prosátou mouku.
        Vytvořené těsto nalijte do formy ve tvaru srdce vyložené pečicím papírem (pokud nemáte formu ve tvaru srdce, můžete použít i kulatou) a pečte
        v troubě vyhřáté na 180 °C asi půl hodiny. Po upečení nechte korpus vychladnout a připravte si jahodovou pěnu. Jahody nakrájejte na menší kousky
        a s cukrem v hrnci zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Ovoce pak rozmixujte dohladka a nechte vychladnout. Do malého kastrůlku nalijte vodu,
        nasypte do ní želatinu a nechte několik minut nabobtnat, poté želatinu zahřívejte, dokud se nerozpustí. Nakonec ji přilijte k rozmixovaným jahodám,
        zamíchejte a nechte směs vychladnout. Smetanu vyšlehejte do šlehačky, přidejte jahodovou směs a vše dobře promíchejte. Jahodovu pěnu nalijte na
        korpus, uhlaďte a uložte dort do mrazáku.
        Na přípravu polevy dejte do hrnce a přiveďte k varu cukr, 100 ml vody a kondenzované mléko. Až se cukr rozpustí, odstavte hrnec z plotny. Želatinu
        nechte nabobtnat asi v 60 ml studené vody, poté ji přidejte do horké směsi cukru, vody a kondenzovaného mléka a dobře rozmíchejte. Do misky
        dejte na menší dílky nalámanou čokoládu a zalijte ji přes sítko přecezenou horkou směsí. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká
        poleva. Tu pak nechte vychladnout na 30–32 °C. Před poléváním dortu přidejte do polevy kapku barviva a zamíchejte. Zmrzlý dort vyndejte z formy
        a postavte nejlépe na mřížku, pod kterou umístíte nádobu. Od středu pomalu celý dort polijte a poté uložte do lednice, aby poleva ztuhla. Dort pak
        ozdobte podle fantazie, například cukrářským zdobením nebo jedlými květy.
                                                                                                                15
                                                                                              MAGAZÍN JARO 2021
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20