Page 22 - Magazín JIP Potraviny
P. 22

Řezy s pekanovými ořechy

                                                                  1 balíček listového těsta, 70 g polohrubé mouky,
                                                                  230 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 6 vajec,
                                                                  120  g  mletých  nebo  najemno  nasekaných  pekanových
                                                                  ořechů, 1 balíček prášku do pečiva
                                                                  Krém: 750 ml mléka, 180 g cukru, 100 g škrobu,
                                                                  300 ml smetany ke šlehání

                                                                  Listové těsto vyválejte, vytvořte z něj dva stejně velké obdél-
                                                                  ní�ky a v troubě při 190 °C pečte asi čtvrt hodiny dozlatova.
                                                                  V  misce  vyšlehejte  oba  druhy  cukru  a  vejce,  poté  přidejte
                                                                  mouku, prášek do pečiva, ořechy a vytvořte těsto. To pak na-
                                                                  lijte na pečicí�m papí�rem vyložený plech a pečte při 180 °C
                                                                  asi 20 minut. Mléko vlijte do hrnce, přidejte cukr a nechte na
                                                                  mí�rném plamenu rozehřát. Poté přisypte škrob a vařte, dokud
                                                                  směs nezhoustne, pak ji sundejte z plotny. Smetanu vyšlehej-
                                                                  te  a  přidejte  k  mléku  s  cukrem  a  škrobem.  Pro  dokončení�
                                                                  řezů namažte polovinu krému na jeden plát listového těsta,
                                                                  na krém položte upečený ořechový korpus, na něj namažte
                                                                  druhou  polovinu  krému,  a  nakonec  vše  přikryjte  druhým
                                                                  plátem listového těsta. Vše nechte v ledničce ztuhnout a před
                                                                  podávání�m nakrájejte na kostky.





       Mandlový koláč se sýrem cottage

       balíček listového těsta
       2 balení sýru cottage
       2 vejce
       50 g cukru
       50 g nadrobno nasekaných nebo namletých mandlí
       mandle na ozdobení
       moučkový cukr na posypání


       Listové těsto vyválejte a vykrojte dle velikosti formy do kruhu
       (počí�tejte s okraji). Těsto vložte do formy, na několika mí�stech
       propí�chněte vidličkou a vložte na pár minut do trouby přede-
       hřáté  na  190  °C.  Sýr  cottage  vyšlehejte  s  vejci,  přidejte  cukr
       a  nadrobno  nasekané  nebo  namleté  mandle.  Směs  nalijte  na
       těsto a vložte do trouby na další�ch zhruba 20 minut.
       Upečený koláč ozdobte nasekanými mandlemi a posypte mouč-
       kovým cukrem.






                                                                  Ořechový minicheesecake

                                                                  100 g vypeckovaných datlí
                                                                  100 g mandlí nebo jiných ořechů dle chuti
                                                                  50 g namletých vlašských ořechů (nebo jiných dle chuti)
                                                                  500 g tvarohu
                                                                  150 g mascarpone
                                                                  lžíce medu nebo javorového sirupu
                                                                  ořechy na ozdobu

                                                                  Datle  namočte  do  teplé  vody,  aby  změkly.  Poté  je  společně
                                                                  s ořechy rozmixujte do lepivé směsi. Tu namačkejte na dno
                                                                  kulatých formiček (např. na vánoční� cukroví�). Tvaroh, mas-
                                                                  carpone a med nebo javorový sirup vyšlehejte, pak přidejte
                                                                  namleté vlašské ořechy a vše spojte. Směs nalijte na korpusy
                                                                  ve formičkách, vršek ozdobte ořechy dle chuti a nechte v led-
                                                                  nici nejlépe přes noc ztuhnout.
       22     MAGAZÍN 5/2021
   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27