Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25

Physalis                                                   Tamarillo
        S physalisem neboli mochyní už jste se určitě setkali. Malé   Tamarillo, česky rajčenka, se rajčeti podobá, má však
        „lampionky“ často zdobí zmrzlinové poháry, ale nezřídka    sladkokyselou chuť. Zralé ho lze jíst syrové, můžete ho
        i nejrůznější dekorativní vazby. Nebojte se s ní však expe-   ale také spařit, povařit nebo péct stejně jako rajčata.
        rimentovat, klidně ji dejte do koláče, obalte ji v čokoládě   A když z něj zkusíte udělat chutney, určitě nebudete
        nebo si ji přidejte do snídaně.                            litovat.

                Mangostan
                Mangostana lahodná svým přívlastkem rozhodně neklame.
                Po oloupání vás překvapí vynikající sladkokyselá chuť bílých
                měsíčků, které si můžete dát čerstvé, případně je využít jako
                jiné ovoce – do dezertů, krémů nebo ke zdobení.
                                                                          Kokos
                                                                          Kokos  netřeba  příliš  představovat.  Věděli
                                                                          jste ale, že pomáhá zlepšit paměť i imunitu?
                                                                          Když si poradíte s tvrdou skořápkou, mléko
                                                                          můžete vypít a dužinu usušit pro další použití
                                                                          nebo nakrájet a sníst rovnou.



















































                                                                          Kiwano
                                                                          Šťavnatou zeleninu kiwano s typickými růžky,
        Marakuja                                                          která vzhledem i chutí připomíná okurku, lze
        Podle  odrůdy  může  být  žlutá  nebo  fialová.  Pod  slupkou  se  skrývá   konzumovat přímo, a to včetně semínek. Hodí
        šťavnatá dužina s aromatickou chutí, kterou můžete využít při přípravě   se také do koktejlů a smoothie nebo k ochucení
        alko i nealko drinků, džusů nebo si ji dát jen tak – na lžičku.   jogurtu.

        Granadilla
        Plody mají žlutooranžovou, jemně žíhanou, hladkou a lesklou slupku,   Širokou nabídku exotického ovoce
        která je pevná. Granadilla je kulatého až vejčitého tvaru, má zhruba   zakoupíte na prodejnách Cash&Carry
        osm cm a nahoře je protáhlá do stopky. Chuť je jemně aromatická,     a na vybraných maloobchodech.
        sladká až navinulá a připomíná angrešt.
                                                                                                                25
                                                                                                MAGAZÍN 5/2021
   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30