Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21

Ořechový tvarohový dortík

                                                                  250 g polohrubé mouky, 150 g másla, 100 g cukru,
                                                                  1 vejce, 2 lžičky prášku do pečiva
                                                                  Na náplň: 60 g najemno namletých ořechů, 600 g tvarohu,
                                                                  300 ml mléka, 100 g cukru, 1 vejce, 40 ml oleje,
                                                                  40 g škrobu, ořechy na ozdobení

                                                                  Prosátou mouku a prášek do pečiva, cukr, máslo a vejce smí�chej-
                                                                  te  a  vypracujte  hladké  těsto,  které  nechte  odpočinout  v  led-
                                                                  nici.  V  mí�se  smí�chejte  škrob,  mléko,  tvaroh,  olej,  vejce,  cukr
                                                                  a  najemno  namleté  ořechy  a  mí�chání�m  vytvořte  jednolitou
                                                                  hmotu. Připravené těsto vyválejte a vložte do formy, na něj na-
                                                                  lijte tvarohovou hmotu. Dort vložte do trouby vyhřáté na 180 °C
                                                                  a pečte asi hodinu. Vršek dortu ozdobte ořechy.







                                                                  Ořechové kostky
                                                                  s karamelovou polevou

                                                                  220 g hladké mouky, 200 g třtinového cukru, 2 vejce,
                                                                  100 g nasekaných vlašských ořechů, 4 nastrouhaná jablka,
                                                                  150 ml slunečnicového oleje, 2 lžičky mleté skořice,
                                                                  1 lžička jedlé sody, špetka muškátového oříšku
                                                                  Na polevu: 200 ml smetany ke šlehání, 130 g másla,
                                                                  300 g cukru

                                                                  Vyšlehejte olej, cukr a vají�čka. V jiné mí�se smí�chejte prosátou
                                                                  mouku,  jedlou  sodu,  skořici  a  muškátový  oří�šek.  Obě  směsi
                                                                  pak spojte dohromady. Nakonec vmí�chejte nastrouhaná jablka
                                                                  a  nasekané  vlašské  ořechy.  Těsto  nalijte  do  vymazané  formy
                                                                  a pečte v předehřáté troubě při 180 °C 30–45 minut. Po vyjmutí�
                                                                  z trouby nechte vychladnout. Pro pří�pravu polevy nasypte cukr
                                                                  do hrnce a nechte pomalu zkaramelizovat. Poté přidejte más-
                                                                  lo a pomalu nechte rozpustit. Nakonec opatrně vlijte smetanu
                                                                  a na mí�rném plamenu mí�chejte. Omáčku pak přelijte do mí�sy
                      TIP!                                        nebo sklenice a nechte vychladnout. Polevou pak přelijte upe-
                      Alnatura Mouka                              čený korpus a nakrájejte jej na kostky.
                      pšeničná hladká
                      obj. 40110169




                                                                  Koláč z vlašských ořechů
                                                                  se žloutkovou polevou

                                                                  200 g mletých vlašských ořechů, 140 g másla, 6 vajec,
                                                                  140 g moučkového cukru, 80 g hladké mouky
                                                                  Na polevu: 2 žloutky, 100 g moučkového cukru

                                                                  Na pří�pravu korpusu oddělte žloutky od bí�lků. Z nich pak vyšle-
                                                                  hejte tuhý sní�h. Máslo vyšlehejte s cukrem a se žloutky, přidejte
                                                                  namleté ořechy a mouku a vše promí�chejte. Do hmoty opatrně
                                                                  vmí�chejte  sní�h  a  těsto  nalijte  do  formy  vyložené  pečicí�m
                                                                  papí�rem. Pečte na 180–190 °C zhruba půl hodiny. Pro pří�pravu
                                                                  polevy smí�chejte cukr se žloutky a vyšlehejte je. Na upečený,
                                                                  ještě teplý korpus nalijte polevu, uhlaďte a nechte alespoň dvě
                                                                  hodiny ztuhnout. Před podávání�m koláč nakrájejte na kostičky.



                                                                                                                21
                                                                                                MAGAZÍN 5/2021
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26