Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20

Jaké zkušenosti se u vás snoubí?
       Jeden z mých kolegů strávil několik let ve Skandinávii, druhý je rodilý      Krémová vaječinka, sušená vepřová
       Španěl, já jsem žil a pracoval deset let v Anglii, spolumajitelka Ollies    panenka, to vše na kváskovém chlebu
       Tereza Gondková zase čerpala gastronomické zkušenosti ve Francii,          a sladká tečka, náš croissant s džemem!
       jeden z kolegů v kuchyni je z Vietnamu, takže inspiraci je rozhodně od-
       kud brát. S Terezou se často bavíme o jídle, sedíme klidně čtyři hodiny
       a snažíme se vymyslet novinky, které budou lidi zajímat. V kuchyni je                     Snídaňová variace
       pro mě důležité dát lidem volnou ruku a nechat je se projevit. Hrajeme si
       s provedením jídla i zpracováním, využíváme sušení, uzení, fermentaci,
       používáme netradiční suroviny, některé si vyrábíme i sami.
       Jaké to například jsou?
       Děláme si vlastní hořčici, samozřejmě majonézu, sami si nakládáme
       okurky, sušíme si panenku a díky výrobně, která sídlí kousek od bistra
       a  kde  vznikají  všechny  sladké  výrobky  Ollies,  máme  skvělé  vlastní
       pečivo – například croissanty nebo Pain de Mie, na kterém jsme pra-
       covali  dva měsíce, aby byl  podle našich představ. Obecně spolupráce
       se „sladkou“ výrobou funguje velmi dobře. Cukrárna a bistro jsou sice
       v podstatě dva oddělené provozy, ale navzájem úzce spolupracujeme. Je
       to moc fajn a líbí se mi, že styl Ollies bister a cukráren na sebe navazuje.

       Můžete prozradit i nějaké netradiční suroviny, které používáte?
       Dělali jsme třeba tapiokový pudink se sladkou sójovou omáčkou
       s pyré z červené řepy a rybízu. Suroviny odebíráme z JIPu, kde se kro-
       mě tradičních věcí, jako je zelenina, ovoce, maso, suchý sklad, mléčné
       výrobky nebo bylinky, kterých používáme velké množství, dá sehnat tře-
       ba hodně produktů asijské nebo mexické kuchyně, které jinde moc nej-
       sou k mání. Mimochodem, do JIPu chodíme nakupovat i s manželkou.
       Nedávno přešla na vegetariánskou stravu, takže doma dost experimen-
       tujeme a v JIPu seženeme spoustu netradičních věcí.


                                                             To nás těší :-) A nají se manželka jako vegetariánka i v Ollies?
      Ollies bistro                                          Denně máme v nabídce vegetariánské jídlo, stejně tak máme jídla
      Ostrava - Vítkovice                                    bez lepku a pro vegany a každý den se snažíme zařazovat i keto jídlo.
                                                             Nedávno jsme měli například zapečené avokádo s tacos směsí a salsou
                                                             z pečených paprik.

                                                             To zní skvěle. Co je u zákazníků nejvíc oblíbené?
                                                             V Ollies hodně frčí snídaně. Snídaňovým trhákem jsou určitě vejce Be-
                                                             nedikt, které jsme začali dělat v Ostravě jako první. Máme je ve dvou va-
                                                             riantách – s šunkou od kosti a holandskou omáčkou a druhé s trhaným
                                                             hovězím masem, což je verze pro pořádné pařezy :-) Na snídaňovém
                                                             menu máme ale i klasiku v podobě Ham and eggs, míchaných vajíček,
                                                             omelet... Určitě své dělá i to, že máme čerstvá vajíčka z volného chovu
                                                             od farmáře. Mimo snídaně musím určitě zmínit rump steak s omáčkou
                                                             bérnaise. Maso na tento steak nám dováží Argentinec ze své rodné země.

                                                             Umí Češi ocenit kvalitní gastronomii?
                                                             Myslím, že umí. Jen bych řekl, že se řada lidí stále trochu bojí experi-
                                                             mentovat, třeba u jídel, kde se kombinují neobvyklé ingredience. A to
                                                             je škoda.


          Jak to s Ollies začalo?
          V  roce  1999  Olga  Gondková  s  manželem  Ivem  navštívili  v  Ostravě  nově  ote-
          vřenou kavárnu. Nad šálkem kávy si vzpomněli na dovolenou v Itálii, kde jim
          přesně k takové kávě přinesli tiramisu. Jak manželé zjistili, i sám majitel kavárny
          chtěl  tiramisu  nabízet,  ale  žádná  z  cukrárenských  výroben  mu  nebyla  scho-
          pná vyhovět. Slovo dalo slovo a Olga Gondková napekla pro majitele kavárny
          prvních 20 kostek doma připraveného tiramisu z poctivých surovin. Majitel byl
          nadšený stejně jako jeho klienti, celá věc se proto rychle rozkřikla a odběratelů
          začalo přibývat. Nabídka se postupně rozšiřovala o další dezerty, až se z koníč-
          ku  stalo  podnikání,  které  dalo  vzniknout  první  Ollies  cukrárně  v  Ostravě.  Po
          rodičích převzali podnikaní jejich děti a dnes pod značkou Ollies můžete navštívit
          cukrárny a bistra v Ostravě, Praze a Olomouci.



       20     MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25