Page 19 - Magazín JIP Potraviny
P. 19

Většinou, když někam vejdete, dýchne na
        vás atmosféra místa a vy už tak nějak víte,
        na čem jste. Když vkročíte do Ollies Bistra
        v Ostravě-Vítkovicích, hned poznáte, že vás
        čeká neobyčejný zážitek.                              šéfkuchař Ollies
                                                              Peter Forman
        Téměř z románu vystřižený příběh firmy Ollies začal před jednadvaceti
        lety, a to když Olga Gondková vyrobila tak trochu náhodou pro jednoho
        majitele kavárny své domácí tiramisu, po kterém se jen zaprášilo. Ob-
        jednávky přibývaly, a tak se z kuchyně v paneláku firma Ollies vypra-
        covala v síť typicky žlutých proužkovaných cukráren, které v současné
        době najdete v Ostravě, v Olomouci a v Praze. Cukrárnami to však ne-
        skončilo. Před sedmi lety k nim přibylo první bistro, které začalo psát
        novou, slanou kapitolu. Na koncept Bister Ollies dohlíží šéfkuchař Peter
        Forman, jehož osud se s Ollies spojil zhruba před půl rokem. „Základ
        dobré kuchyně je v poctivosti, hledání kvalitních surovin a přístupu lidí.
        Musí tam být vždycky pohoda,“ říká s úsměvem šéfkuchař Ollies Bister.
        Do Ollies jste nastoupil těsně před propuknutím pandemie koronavi-
        ru, která byla zatěžkávací zkouškou pro celé gastronomické odvětví.
        Jak jste se s ní vyrovnali?
        Hned první den, kdy to celé začalo, celý náš tým včetně majitelů začal
        vymýšlet, co dál. Nakonec jsme vytáhli dva karavany, které máme na
        akce, a začali prodávat z karavanu, později jsme zřídili i výdejní okénko.
        Zákazníci byli skvělí, podrželi nás a stále za námi chodili, takže to mělo
        úspěch.

        A podle momentálního počtu zákazníků je vidět, že vám udrželi
        přízeň nadále :-) Muselo se u vás kvůli opatřením něco změnit?
        (rozhovor probíhal na začátku října, pozn. red.)
        Už před pandemií bylo standardem, že jsme v kuchyni pracovali v ruka-
        vicích. K tomu samozřejmě personál nosí roušky a máme k dispozici
        dezinfekce. A co bude dál, uvidíme.


                                                               Od koronaviru už raději k něčemu příjemnějšímu. Co si u vás záka-
                                                               zníci mohou dát dobrého?
                                                               Původně byl celý koncept Ollies Bistra založený především na snídaních
                                                               a k tomu bylo několik málo dalších jídel. Pandemie, která přišla chvíli
                                                               po mém nástupu, mi dala dost času si promyslet, co a jak udělat nově.
                                                               Nakonec jsme prodloužili otevírací dobu a vytvořili nový jídelní lístek.
                                                               Děláme předkrmy, polévky, sendviče i saláty a samozřejmě denní menu.
                                                               U něj se nevážeme na styly, zkoušíme stále nové věci napříč světovými
                                                               kuchyněmi a sezónami. V Ollies jsme tři kuchaři, každý z nás má jiné
                                                               zkušenosti a jiný styl vaření, takže pořád něco vymýšlíme.




                                                                                                     Club sandwich









        Anglická snídaně
        s čerstvým freshem




                                                                                                                19
                                                                                       MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24