Page 17 - Magazín JIP Potraviny
P. 17

Jablečný
                                                                                  koláč




































                                                                     Jablečný koláč
                                                                     Suroviny:
                                                                     3 jablka, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky,
                                                                     170 g másla, 2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce vody,
                                                                     1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice, špetka soli

                                                                     Postup:
                                                                     Prosátou mouku smíchejte se špetkou soli a jednou lžící cukru.
                                                                     Do mouky přidejte změklé máslo, vodu a vypracujte těsto, které
                                                                     pak nechte chvíli odpočinout v ledničce. Troubu si předehřej-
                                                                     te na 180 °C. Z těsta vyválejte placku a přemístěte do koláčové
                                                                     formy tak, aby vznikly i okraje. Jablka nakrájejte na tenké plátky
                                                                     a v míse promíchejte se lžící cukru, vanilkovým cukrem, sko-
                                                                     řicí a trochou másla. Jablka pak vyskládejte na těsto a pečte asi
                                                                     50–60 minut.



                                              Pečená                 Pečená jablka
                                              jablka
                                                                     Suroviny:
                                                                     6 větších jablek, 20 g másla, 2 lžíce třtinového cukru,
                                                                     1 vanilkový cukr, 3 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku

                                                                     Postup:
                                                                     Troubu předehřejte na 175 °C. Jablka nakrájejte na čtvrtiny,
                                                                     zbavte jádřinců a vyskládejte na plech vyložený pečicím pa-
                                                                     pírem. V mističce smíchejte třtinový cukr, vanilkový cukr, sko-
                                                                     řici a muškátový oříšek. Jablka pokapejte rozpuštěným máslem,
                                                                     posypte  připravenou  směsí  cukru s kořením  a  pečte  zhruba
                                                                     25–30 minut. Podávat můžete jako dezert samotné nebo třeba
                                                                     s vanilkovou zmrzlinou.


                                                                                                                17
                                                                                       MAGAZÍN PODZIM/ZIMA 2020
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22