Page 29 - Magazín JIP Potraviny
P. 29

240 g kvalitní čokolády
        (alespoň 62%)
        ½ smetany ke šlehání
        5 g másla
        lžička vanilkového extraktu                                                        čokoládové
        Na obalení:
        kokos
        kakaový prášek
        nastrouhané ořechy
        a další dle fantazie



        V  malém  kastrůlku  rozpusťte  máslo  a  přilijte
        smetanu, kterou přiveďte k varu. Do jiné misky
        nalámejte čokoládu a přelijte ji horkou smetanou.
        Přidejte  vanilkový  extrakt  a  dobře  promí�chejte.
        Směs nechte vychladnout při pokojové teplotě a poté
        vložte  alespoň  na  dvě  hodiny  do  lednice.  Z  hmoty  pak
        tvarujte kuličky, které vložte přes noc do lednice. Druhý den
        pak kuličky obalujte v kakaovém prášku, kokosu nebo v jiných su-
        rovinách dle chuti.





            Domácí
        PRALINKY













        Vánoční biskupský chlebíček


        250 g hladké mouky, 210 g cukru, 210 g másla, 5 vajec,
        ½ prášku do pečiva, kandované ovoce, nasekané oříšky,
        hrozinky, špetka mleté skořice a muškátového oříšku,
        špetka soli
        Na bílou polevu: 200 g moučkového cukru, 60 ml horké vody,
        5 g rozehřátého másla


        Oddělte bí�lky od žloutků. Cukr, změklé máslo a žloutky utřete do
        pěny.  Do  ní�  vmí�chejte  prosátou  mouku  smí�chanou  s  práškem  do
        pečiva, špetkou skořice, muškátového oří�šku a soli. Z bí�lků vyšle-
        hejte sní�h a opatrně vmí�chejte do těsta. Přidejte oří�šky, kandované
        ovoce a hrozinky. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy a dej-
        te péct do trouby předehřáté na 160 °C na třičtvrtě hodiny. Mezití�m
        si  připravte  polevu  –  moučkový  cukr  prosejte  a  přidejte  k  němu
        vodu a rozehřáté máslo. Směs pak třete, dokud nebude poleva hlad-
                                                                                              kandované
        ká. Hotový chlebí�ček polijte připravenou polevou a nechte ztuhnout.
                                                                                                    ovoce



                                                                                                                29
                                                                                                MAGAZÍN 5/2021
   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34