Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34
křehký koláč
s meruňkami
Křehký koláč s meruňkami
Těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 vejce, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 1–2 lžíce vody
Náplň: 700 g meruněk, 80 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, lžíce citronové šťávy, lžíce kukuřičného škrobu,
špetka skořice, 1 vejce na potření
Prosátou mouku smí�chejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Poté přidejte vejce a vodu a vytvořte
těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout. Meruňky opláchněte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Smí�chejte je
s krupicovým a vanilkovým cukrem, citronovou šťávou, škrobem a trochou skořice. Těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte do
placky a vložte na dno formy. Připravené meruňky dejte na těsto. Zbylou jednu třetinu těsta vyválejte, nakrájejte na proužky a z nich
vytvořte na povrchu mří�žku. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na třičtvrtě hodiny.
Podávat můžete se zmrzlinou nebo šlehačkou.
34