Page 34 - Magazín JIP Potraviny
P. 34

křehký koláč
                                                                     s meruňkami


























                                          Křehký koláč s meruňkami

                    Těsto: 250 g hladké mouky, 125 g másla, 1 vejce, 50 g moučkového cukru, špetka soli, 1–2 lžíce vody
               Náplň: 700 g meruněk, 80 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, lžíce citronové šťávy, lžíce kukuřičného škrobu,
                                              špetka skořice, 1 vejce na potření

          Prosátou mouku smí�chejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo a vytvořte drobenku. Poté přidejte vejce a vodu a vytvořte
          těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici odpočinout. Meruňky opláchněte, vypeckujte a nakrájejte na čtvrtiny. Smí�chejte je
          s krupicovým a vanilkovým cukrem, citronovou šťávou, škrobem a trochou skořice. Těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte do
          placky a vložte na dno formy. Připravené meruňky dejte na těsto. Zbylou jednu třetinu těsta vyválejte, nakrájejte na proužky a z nich
          vytvořte na povrchu mří�žku. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a koláč dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na třičtvrtě hodiny.
                                          Podávat můžete se zmrzlinou nebo šlehačkou.
       34
   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39