Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33
Meruňkový galette
200 g hladké mouky
100 g másla
lžíce cukru
¼ lžičky soli
3–5 lžic ledové vody
Dále:
6–8 zralých meruněk
2–3 lžíce třtinového cukru
lžička vanilkového cukru nebo extraktu
lžička kukuřičného škrobu
špetka skořice
vejce na potření
V mí�se smí�chejte mouku, cukr a sůl. Pak
přidejte máslo a vytvořte drobenku. Pos-
tupně přilévejte vodu, dokud nevznikne
meruňkový
kompaktní� těsto. To zabalte do fólie a dej-
te alespoň na 30 minut odpočinout do galette
lednice. Meruňky nakrájejte na měsí�čky
a smí�chejte s cukrem, vanilkou, škrobem
a skořicí�. Těsto rozválejte na pečicí�m
papí�ru do kruhu o průměru zhruba 30 cm.
Do středu rozložte meruňky a nechte asi
5 cm volný okraj. Okraje těsta přehněte
přes ovoce. Okraje těsta potřete rozšle-
haným vejcem a pečte při 190 °C asi
40 minut, dokud těsto nezezlátne.
Linecké s meruňkou
350 g mouky
250 g másla
125 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového cukru
1 špetka soli
1 bílek
Na krém:
250 g mascarpone
2–3 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
lžička vanilkového extraktu
nebo vanilkového cukru
Dále:
linecké čerstvé meruňky
s meruňkou moučkový cukr na posypání
Máslo utřete dohladka s moučkovým a vanil-
kovým cukrem a solí�. Poté vmí�chejte bí�lek,
přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. To
nechte odležet alespoň hodinu v lednici.
Z těsta pak vyválejte placku, ze které vykra-
jujte tvary vají�ček nebo kytiček, u poloviny
z nich vykrojte větší� střed (aby se do něj vešla
půlka meruňky). Linecké pečte v troubě pře-
dehřáté na 160 °C asi 10–12 minut. Mezití�m
připravte krém. Mascarpone krátce vyšlehej-
te, přidejte moučkový cukr a vanilku.
Opět krátce prošlehejte. Upečené linecké nech-
te vychladnout, poté spodní� část namažte
krémem a do vykrojeného otvoru vložte půl-
ku vypeckované meruňky. Podávejte posypa-
né moučkovým cukrem.
33