Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33

Meruňkový galette

        200 g hladké mouky
        100 g másla
        lžíce cukru
        ¼ lžičky soli
        3–5 lžic ledové vody
        Dále:
        6–8 zralých meruněk
        2–3 lžíce třtinového cukru
        lžička vanilkového cukru nebo extraktu
        lžička kukuřičného škrobu
        špetka skořice
        vejce na potření


        V mí�se smí�chejte mouku, cukr a sůl. Pak
        přidejte máslo a vytvořte drobenku. Pos-
        tupně přilévejte vodu, dokud nevznikne
                                                                                                meruňkový
        kompaktní� těsto. To zabalte do fólie a dej-
        te  alespoň  na  30  minut  odpočinout  do                                              galette
        lednice. Meruňky nakrájejte na měsí�čky
        a smí�chejte s cukrem, vanilkou, škrobem
        a  skořicí�.  Těsto  rozválejte  na  pečicí�m
        papí�ru do kruhu o průměru zhruba 30 cm.
        Do středu rozložte meruňky a nechte asi
        5 cm volný okraj. Okraje těsta přehněte
        přes  ovoce.  Okraje  těsta  potřete  rozšle-
        haným  vejcem  a  pečte  při  190  °C  asi
        40 minut, dokud těsto nezezlátne.




                                                                                Linecké s meruňkou


                                                                                350 g mouky
                                                                                250 g másla
                                                                                125 g moučkového cukru
                                                                                2 lžičky vanilkového cukru
                                                                                1 špetka soli
                                                                                1 bílek
                                                                                Na krém:
                                                                                250 g mascarpone
                                                                                2–3 lžíce moučkového cukru (dle chuti)
                                                                                lžička vanilkového extraktu
                                                                                nebo vanilkového cukru
                                                                                Dále:
                                                linecké                         čerstvé meruňky
                                                s meruňkou                      moučkový cukr na posypání

                                                                                Máslo utřete dohladka s moučkovým a vanil-
                                                                                kovým  cukrem  a  solí�.  Poté  vmí�chejte  bí�lek,
                                                                                přidejte mouku a vypracujte hladké těsto. To
                                                                                nechte odležet alespoň hodinu v lednici.
                                                                                Z těsta pak vyválejte placku, ze které vykra-
                                                                                jujte  tvary  vají�ček  nebo  kytiček,  u  poloviny
                                                                                z nich vykrojte větší� střed (aby se do něj vešla
                                                                                půlka meruňky). Linecké pečte v troubě pře-
                                                                                dehřáté na 160 °C asi 10–12 minut. Mezití�m
                                                                                připravte krém. Mascarpone krátce vyšlehej-
                                                                                te, přidejte moučkový cukr a vanilku.
                                                                                Opět krátce prošlehejte. Upečené linecké nech-
                                                                                te  vychladnout,  poté  spodní�  část  namažte
                                                                                krémem a do vykrojeného otvoru vložte půl-
                                                                                ku vypeckované meruňky. Podávejte posypa-
                                                                                né moučkovým cukrem.

                                                                                                                33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38