Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21

Jahodový koláč

        Těsto:
        220 g hladké mouky
        125 g másla
        50 g cukru
        1 vejce

        Náplň:
        300 ml mléka
        1 sáček vanilkového pudinku
        80 g cukru
        50 g másla
        200 g čerstvých jahod

        Prosátou mouku smí�chejte s cukrem, přidej-
        te  máslo  a  vejce  a  vytvořte  hladké  těsto,
        které  nechte  alespoň  hodinu  odpočinout
        v lednici. Poté těsto rozválejte a vytvořený                    jahodový
                                                                        koláč
        plát  přendejte  do  koláčové  formy  (včetně
        okrajů). Na vrch těsta položte alobal, na něj
        fazole a pečte při 180 °C asi 20 minut. Pak
        alobal  sundejte  a  pečte  další�ch  15  minut.
        Zatí�mco bude korpus chladnout, připravte
        náplň.  Podle  návodu  připravte  hustý  pu-
        dink, který nechte vychladnout.
        Po  vychladnutí�  do  něj  zašlehejte  máslo.
        Na  upečený  a  vychladlý  korpus  rozetřete
        náplň. Koláč dejte vychladit do lednice.
         �
        Cást jahod rozmixujte na pyré, část ponech-
        te  vcelku.  Před  podávání�m  ozdobte  jaho-
        dami a přelijte připraveným pyré.






                                                               Jahodové tartaletky

                                                               Těsto:                       Krém:
                                                               250 g hladké mouky           500 ml mléka
                                                               130 g másla                  4 žloutky
                                                               50 g moučkového cukru        100 g krupicového cukru
                                                               1 vejce                      1 vanilkový lusk
                                                               špetka soli                  30 g kukuřičného škrobu
                                                               lžíce vody                   30 g hladké mouky
                                         jahodové                                           30 g másla
                                         tartaletky                                         100 g čerstvých jahod
                                                                                            plátky mandlí

                                                               Mouku, cukr a sůl smí�chejte. Přidejte máslo a vytvořte drobenku,
                                                               do které přilijte vodu, vyklepněte vejce a vypracujte hladké těsto,
                                                               které nechte alespoň půl hodiny odležet. Z těsta pak vyválejte plac-
                                                               ku, ze které vykrojte kolečka. Ta vložte do formiček na tartaletky,
                                                               propí�chejte vidličkou, překryjte pečicí�m papí�rem a zatižte fazolemi.
                                                               Pečte při 180 °C zhruba deset minut, poté papí�r s fazolemi sundejte
                                                               a pečte další�ch pět minut dozlatova. Nechte vychladnout. V hrnci
                                                               rozehřejte mléko a přidejte semí�nka vanilkového lusku. V jiné misce
                                                               vyšlehejte žloutky s cukrem, ke kterým přidejte škrob a mouku. Do
                                                               vroucí�ho mléka pak vlijte žloutkovou směs. Vše pak mí�chejte, dokud
                                                               tekutina nezhoustne. Poté ji odstavte z plotny a vmí�chejte máslo.
                                                               Krém pak nechte lehce vychladnout a plňte jí�m připravené korpusy.
                                                               Na krém rozložte nakrájené čerstvé jahody a posypte plátky mandlí�.



                                                                                                                21
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26