Page 21 - Magazín JIP Potraviny
P. 21
Jahodový koláč
Těsto:
220 g hladké mouky
125 g másla
50 g cukru
1 vejce
Náplň:
300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
80 g cukru
50 g másla
200 g čerstvých jahod
Prosátou mouku smí�chejte s cukrem, přidej-
te máslo a vejce a vytvořte hladké těsto,
které nechte alespoň hodinu odpočinout
v lednici. Poté těsto rozválejte a vytvořený jahodový
koláč
plát přendejte do koláčové formy (včetně
okrajů). Na vrch těsta položte alobal, na něj
fazole a pečte při 180 °C asi 20 minut. Pak
alobal sundejte a pečte další�ch 15 minut.
Zatí�mco bude korpus chladnout, připravte
náplň. Podle návodu připravte hustý pu-
dink, který nechte vychladnout.
Po vychladnutí� do něj zašlehejte máslo.
Na upečený a vychladlý korpus rozetřete
náplň. Koláč dejte vychladit do lednice.
�
Cást jahod rozmixujte na pyré, část ponech-
te vcelku. Před podávání�m ozdobte jaho-
dami a přelijte připraveným pyré.
Jahodové tartaletky
Těsto: Krém:
250 g hladké mouky 500 ml mléka
130 g másla 4 žloutky
50 g moučkového cukru 100 g krupicového cukru
1 vejce 1 vanilkový lusk
špetka soli 30 g kukuřičného škrobu
lžíce vody 30 g hladké mouky
jahodové 30 g másla
tartaletky 100 g čerstvých jahod
plátky mandlí
Mouku, cukr a sůl smí�chejte. Přidejte máslo a vytvořte drobenku,
do které přilijte vodu, vyklepněte vejce a vypracujte hladké těsto,
které nechte alespoň půl hodiny odležet. Z těsta pak vyválejte plac-
ku, ze které vykrojte kolečka. Ta vložte do formiček na tartaletky,
propí�chejte vidličkou, překryjte pečicí�m papí�rem a zatižte fazolemi.
Pečte při 180 °C zhruba deset minut, poté papí�r s fazolemi sundejte
a pečte další�ch pět minut dozlatova. Nechte vychladnout. V hrnci
rozehřejte mléko a přidejte semí�nka vanilkového lusku. V jiné misce
vyšlehejte žloutky s cukrem, ke kterým přidejte škrob a mouku. Do
vroucí�ho mléka pak vlijte žloutkovou směs. Vše pak mí�chejte, dokud
tekutina nezhoustne. Poté ji odstavte z plotny a vmí�chejte máslo.
Krém pak nechte lehce vychladnout a plňte jí�m připravené korpusy.
Na krém rozložte nakrájené čerstvé jahody a posypte plátky mandlí�.
21