Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33

Slávky na víně

                                                                                  1 kg slávek
                                                                                  2 lžíce másla
                                                                                  5 stroužků česneku
                                                                                  1 cibule
                                                                                  400 ml bílého vína
                                                                                  2 citrony
                                                                                  nasekaná hladkolistá petržel
                                                  slávky                          bagetka jako příloha

                                                                                  Slávky důkladně omyjte a propláchněte.
                                                                                  Cibuli a česnek nakrájejte najemno, na
                                                                                  másle nechte cibuli zesklovatět, poté
                                                                                  přidejte česnek. Omyté slávky přisypte do
                                                                                  hrnce, zalijte je bí�lým ví�nem a přiklopte.
                                                                                  Slávky nechte zprudka dusit 3–5 minut,
                                                                                  dokud se neotevřou. Přidejte nasekanou
                                                                                  petržel, jen krátce ještě prohřejte a mušle
                                                                                  vyjměte. Slávky podávejte napří�klad
                                                                                  s opečenou bagetkou a citronem.


        Pečená pražma

        2 pražmy                                                                           pražma
        2 lžíce másla
        svazek jarní cibulky
        2 stroužky česneku
        tymián
        čerstvě mletý pepř
        sůl
        500 g brambor

        Pražmy na obou stranách několikrát naří�zněte.
        Do  řezů  prsty  vmasí�rujte  prolisovaný  česnek,
        sůl,  pepř  a  tymián,  koření�  dejte  také  dovnitř
        ryby. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky,
        jarní� cibulku nasekejte a promí�chejte s brambo-
        rami. Ty pak rozložte do pekáče vyloženého pe-
        čicí�m papí�rem a na ně položte pražmy. Vše pak
        vložte  do  předem  vyhřáté  trouby  na  190  °C.
        Pečte  nejprve  asi  půl  hodiny  zakryté,  krátce
        před dopečení�m pak pekáč odkryjte.



                                                                               Steak z tuňáka

                                                                               4 tuňákové steaky
                                                                               mořská sůl
                                                                               čerstvě mletý pepř
                                                                               olivový olej
                                                                               sušený rozmarýn
                                                                               500 g brambor

                                                                               Brambory dobře očistěte a nakrájejte na mě-
                                                                               sí�čky.  Ty  rozložte  na  plech  vyložený  pečicí�m
                                                                               papí�rem, pokapejte je olejem, osolte a okořeňte
                                                                               rozmarýnem. Brambory promí�chejte a vložte
                                                                               do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte dozla-
                                      tuňák                                    tova,  asi  třičtvrtě  hodiny.  Steaky  z  tuňáka
                                                                               osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem.
                                                                               Poté je dejte na rozpálenou (grilovací�) pánev
                                                                               a opékejte, zhruba 2 minuty na každé straně.
                                                                               Vnitřek masa by měl zůstat růžový.
                                                                               Podávejte s opečenými bramborami.

                                                                                                                33
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38