Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13

Lehký salát s bramborem, čočkou, medvědím česnekem, kopřivou
                                               a ztraceným vejcem



         300 g čočky (jakýkoliv druh)   Brambory uvařte na skus ve slupce v osolené vodě s pepřem, čerstvým tymiánem a rozmarýnem.
                   malé brambory        Po uvaření� je sceďte a nakrájejte napůl (nikoli podélně, ale pří�čně, menší� brambory pak klidně
            výhonky mladých kopřiv      nechte vcelku). Dejte je na pekáč, osolte, zakápněte olejem, promí�chejte, položte řezem nahoru
                   medvědí česnek       a dejte péct do trouby vyhřáté na 212–214 °C zhruba na 10 minut. Cočku, kterou jste měli předem
                                                                                            �
                          1 vejce       namočenou, sceďte, nalijte do ní� čerstvou vodu, osolte ji a na skus uvařte. Pokud máte rádi kyse-
                 tymián, rozmarýn       lejší� chutě, přidejte do vody šťávu z půlky citronu. Cočku uvařenou na skus vypněte a sundejte
                                                                                 �
                             olej       z plotny. V menší�m hrnci přiveďte vodu k varu. Vezměte si menší� misku nebo šálek, který vystelte
               šťáva z půlky citronu    potravinářskou fólií� a doprostřed vyklepněte vají�čko. To opatrně zabalte do fólie a provázkem za-
                        sůl a pepř      važte. Vytvořený „balí�ček“ vložte do vody, která má 80–90 °C. Nechte jej ve vodě zhruba 4–5 minut.
                                        Uvařenou čočku sceďte a dejte do misky. Osolte ji, opepřete, přilijte olej a promí�chejte. Brambory
                                        vytáhněte z trouby, mí�rně osolte a opepřete. Ve větší� misce čočku a opečené brambory opatrně
                                        smí�chejte. Na pánvi rozehřejte máslo nebo olivový olej. Medvědí� česnek a kopřivy nahrubo nasekej-
                                        te, lehce chví�li prohřejte na rozehřátém másle či oleji a přidejte do misky s čočkou a bramborem.
                                        Vše pak promí�chejte. Zastřené vejce vyndejte z vody a rozbalte z fólie. Salát z čočky, brambor, med-
                                        vědí�ho česneku a kopřiv naaranžujte na talí�ř a navrch položte zastřené vejce.











          hlavní chod                                                                                           13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18