Page 10 - Magazín JIP Potraviny
P. 10

BLUE RARE: velmi mírně opečený. Jenom krátce ošlehnout nad plamenem, každá strana
          cca 30 sekund. Zvenku je steak opečený, avšak vevnitř zůstává krvavý a téměř „studený”,
          tedy cca 45-50 °C.
          RARE: jemně mírně opečený. Teplota středu je 52 °C, opékat cca 1 minutu z každé strany.
          Z vnejšku ze všech stran je již tmavě hnědý a vnitřek zůstává svěže červený.
          MEDIUM RARE: středně opečený. Teplota středu je 55 °C. Z vnějšku je tmavě hnědý,
          střed steaku je růžový a zbytek vnitřku přechází pomalu do šedohnědé poblíž povrchu.
          MEDIUM: středně pečený, mírně propečený. Teplota středu je 58-60 °C. Úplný střed je stále
          růžový, ačkoli zbytek masa už je zcela propečen do šedohnědé barvy.
          MEDIUM WELL: více propečený. Teplota středu je 65 °C. Maso už je téměř celé hnědé,
          pouze s náznaky růžové ve středu. Štavnatost se již vytrácí.
          WELL DONE: (úplně, plně) propečený. Teplota středu je 71 °C. Maso je již zcela propečené
          a okraje mírně ohořelé. Střed je šedohnědý. Tato úprava je v podstatě zdegradování veškerého
          snažení chovatelů, řezníků a kuchařů, je to pomsta steakovému masu.



























       10     MAGAZÍN 3/2021
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15