Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9

Zlatá pravidla grilování










                                                            •  Co centimetr, to minuta
                                                            Pokud máte pět centimetrů vysoký steak, grilujte ho pět minut z jedné strany
                                                            a pět minut z té druhé. Máte steak vysoký sedm centimetrů? Grilujte ho sedm
                                                            minut, otočte a dopřejte mu dalších sedm minut. Toto pravidlo vám zaručí
                                                            tak akorát propečený steak.
                                                            Jestliže si přesto nejste jistí, zapíchněte do nejvyššího bodu masa párátko, po
                                                            deseti vteřinách ho vytáhněte a přiložte na rty – pokud je studené, nechte
                                                            steak ještě minutku grilovat, pokud je teplé, můžete se do něj pustit.
                                                            V případě, že by se vám maso při grilování přilepilo na rošt a nešlo obrátit,
                                                            nestrhávejte ho, ale nechte ještě malou chvíli opékat.

                                                            •  Nehasit vodou
                                                            Oheň v grilu nikdy nehaste vodou. Syčením a prskáním vody v rozpáleném
                                                            grilu se vám na připravované maso nalepí zplodiny hoření včetně těch nebez-
                                                            pečných. A ty ve steaku nemají co dělat.

                                                            •  Nezbytný odpočinek
                                                            Poté co steaky ogrilujete, sundejte je z roštu a nechte tři až čtyři minuty od-
                                                            počinout. Pokud byste je hned začali krájet, jejich šťáva vyteče. Jestliže je
                                                            ale necháte pár minut odstát, veškerá šťavnatost zůstane tam, kde má být –
                                                            uvnitř masa.

                                                            •  Ochutit až po tepelné úpravě
                                                            Kvalitní stařené hovězí maso je skvělé samo o sobě. Sami zjistíte, že abyste
                                                            si zážitek z pravé chuti masa užili na maximum, úplně vám postačí sůl, pepř
                                                            a případně přepuštěné máslo na polití. Zásadou je neochucovat maso solí
                                                            a pepřem (ani ničím jiným) před vložením na gril, ale ochutit ho vždy až
                                                            po dopečení. Úplně nejlepší je, když dáte mlýnek se solí a čerstvým pepřem
                                                            přímo hostům, ať si každý maso ochutí podle vlastních preferencí. Pokud
                                                            byste přeci jen chtěli připravit něco navíc, můžete do přepuštěného másla
                                                            rozmačkat česnek nebo nasekat čerstvé bylinky, a tím maso přelít.

                                                            •  Krájet ostrým
                                                            Až budete dopečený a odpočinutý steak krájet, vždy používejte pouze ostrý
                                                            nůž. Tupým nožem byste na maso příliš tlačili a zbytečně by vám z něj vytekla
                                                            drahocenná šťáva.



                                                                                                                 9
                                                                                              MAGAZÍN 3/2021
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14