Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8

Grilování začíná už nákupem
                                                             Plánujete grilování pro partu kamarádů na „pánskou jízdu“? Nebo letní
                                                             rodinnou oslavu, kde budou ženy a děti? Možná si říkáte, že na tom přeci
                                                             nezáleží. Prvním krokem k tomu stát se králem grilování je však vědět,
                                                             komu maso budete podávat, a tím pádem jaké maso chcete koupit. Li-
                                                             bové, šlachovitější, tučnější nebo zlatou střední cestu?
                                                             Jakmile si na tuhle otázku odpovíte, vydejte se na nákup. V obchodě
                                                             pořiďte vše potřebné a stařené maso nechte až na závěr – rychlé změny
                                                             teplot (a zvlášť v létě) mu nesvědčí, proto bude ideální, pokud s masem
                                                             zamíříte od pultu rovnou k pokladně a z nákupu hned do lednice. Když
                                                             zásadně neporušíte teplotní řetězec a stařené maso při převozu ušetříte
                                                             přímého slunce a vysokých teplot, v lednici vám pak zabalené vydrží
                                                             klidně další týden až deset dní.




       Hovězí musí nejdřív vyzrát                                  Dobrá rada: Jestliže kupujete hovězí maso zra-

       Většinu hovězího masa není možné okamžitě po porážce rovnou   jící mokrou cestou (zabalené ve vakuu), sáh-
       kulinářsky  využít. Nejprve  je potřeba, aby po nějaký čas zrálo, tedy   něte po balíčku, ve kterém je hodně šťávy.
       získalo křehkost, svou typickou chuť i aroma. Toto zrání nebo také   Dostatek  přirozené,  světle  červené  šťávy
       staření hovězího masa trvá až několik měsíců a probíhá třemi způsoby   znamená, že maso „žije“, a bude tedy křehké
       – suchou cestou, mokrou cestou nebo kombinací obojího.      a kvalitní.
       Při zrání suchým způsobem maso visí na háku nebo je uloženo ve
       speciálním boxu s kontrolovanou teplotou. Protože se z masa postupně
       odpařuje vlhkost, ztrácí na hmotnosti, zároveň však získává intenzivněj-
       ší a bohatší chuť i vůni.                             Nepodceňte přípravu
       O něco snazší cesta je ta mokrá, kdy je maso uzavřeno do vakuového
       sáčku. Zabalené ve vakuu a uložené ve správných podmínkách inten-  Pokud jste si koupili stařené maso ve vakuu, vyndejte ho zhruba čtyři
       zivně zraje desítky dní. Výsledkem je pak mírně kyselkavá, delikátní   hodiny před grilováním z obalu a nechte odpočinout při pokojové
       chuť a vysoká křehkost masa.                          teplotě. Nelekněte se, když po rozbalení ucítíte z masa jemnou kyselka-
                                                             vost. Ta po chvíli vyprchá a hovězímu se vrátí jeho specifická vůně.
       Na pravý steak jen stařené                            Zatímco bude maso odpočívat, očistěte si a připravte gril. Nepřežeňte to
       Pokud na grilování použijete vystařené kvalitní hovězí a zvolíte správný   s intenzitou rozpálení, teplota by neměla přesáhnout 200–210 °C, jinak
       (ale velmi jednoduchý!) postup, který vám přinášíme na dalších   se vám bude maso pálit. Rošt grilu potřete špekem nebo slaninou, aby
       stránkách, budete překvapeni, jak jednoduše se dá připravit luxusní   se vytvořil mastný film a maso se na něj nelepilo. Potření roštu pak
       steak.                                                opakujte vždy před tím, než na gril položíte nový kousek masa.




       8      MAGAZÍN 3/2021
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13