Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9

Čokoládová hnízda


                                                                  125 g hladké mouky
                                                                  70 g změklého másla
                                                                  50 g moučkového cukru
                                                                  1 žloutek
                                                                  lžička vanilkového extraktu
                                                                  Krém:
                                                                  150 g kvalitní čokolády
                                                                  150 g mascarpone
                                                                  100 ml smetany ke šlehání
                                                                  malá čokoládová vajíčka na ozdobu

                                                                  Máslo a cukr vyšlehejte, pak přidejte žloutek a vanilkový extrakt.
                                                                  Nakonec přisypte prosátou mouku a rukama vypracujte těsto.
                                                                  To dejte na pomoučený vál a vyválejte placku tenkou zhruba
                hnízda                                            0,5 cm. Pomocí� kulatého vykrajovátka vykrojte kolečka, která
                                                                  dejte na plech vyložená pečicí�m papí�rem. Vložte je do trouby
                                                                  předehřáté  na  180  °C  a  pečte  10–12  minut,  poté  nechte  vy-
                                                                  chladnout.  Cokoládu  rozpusťte  ve  vodní�  lázni,  přilijte  smeta-
                                                                            �
                                                                  nu a metličkou promí�chejte. K čokoládě přidejte mascarpone
                                                                  a prošlehejte. Krém nechte zchladnout v lednici a poté jí�m ozdob-
                                                                  te upečené sušenky. Na krém vyskládejte čokoládová vají�čka.


                                                                  Španělské koblížky rosquillas

                                                                  300 g hladké mouky
                                                                  160 g cukru
                                                                  2 vejce
                                                                  50 g másla
                                                                  šťáva a kůra z jednoho citronu
                                                                  10 g prášku do pečiva
                                                                  60 ml vody
                                                                  olej na smažení
                                                                  cukr a skořice na obalení

                                                                  Vejce,  cukr,  rozpuštěné  máslo  a  citronovou  kůru  vyšlehejte
                     koblížky                                     metličkou. Poté přilijte vodu a znovu promí�chejte. V další� mí�se
                                                                  smí�chejte prosátou mouku s práškem do pečiva, přidejte vaječ-
                                                                  nou směs a vypracujte těsto. Z toho pak odkrajujte malé kousky,
                                                                  ze kterých vytvarujte kuličku a do ní� udělejte otvor.
                                                                  Kroužky  pak  smažte  v  rozpáleném  oleji  dozlatova  (4–5  mi-
                                                                                                    �
                                                                  nut).  Po  usmažení�  rosquillas,  které  se  ve  Spanělsku  tradičně
                                                                  připravují� na Velikonoce, obalte v cukru smí�chaném s trochou
                                                                  skořice.
                                                                  Španělské torijjas


                                                                  den stará bageta nebo toastový chléb
                                                                  2 vejce
                                                                  500 ml mléka
                                                                  200 g cukru
                                                                  lžička skořice
                                                                  špetka citronové kůry
                                                                  špetka pomerančové kůry
                                                                  badyán
                                                torijjas          olej na smažení

                                                                  Mléko, 100 g cukru, citronovou a pomerančovou kůru a badyán
                                                                  v hrnci smí�chejte a přiveďte k varu a na mí�rném plamenu po-
                                                                  vařte asi 15 minut, poté vypněte. Bagetu nebo toastový chléb
                                                                  nakrájejte  na  plátky  a  namočte  je  do  mléka.  V  misce  rozšle-
                                                                  hejte vidličkou vají�čka a plátky již namočené v mléce ponořte
                                                                  do  vají�ček.  Takto  obalené  plátky  smažte  na  rozpáleném  oleji
                                                                  z  obou  stran  dokřupava,  pak  je  nechte  okapat  na  ubrousku.
                                                                  Zbylý  cukr  smí�chejte  se  skořicí�  a  osmažené  torijjas,  které  si
                                                                   �
                                                                  Spanělé  tradičně  vychutnávají�  během  Svatého  týdne,  v  něm
                                                                  obalte.
                                                                                                                 9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14