Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8

Velikonoční
                        mazanec










                          250 g hladké mouky                  Oba druhy mouky prosejte, smí�chejte a vytvořte důlek. Do něj
                          250 g polohrubé mouky               vlijte  trochu  vlažného  mléka  a  rozdrobte  droždí�.  Smí�chejte
                          100 g cukru                         s  trochou mouky  a  kvásek  nechte  chví�li  vzejí�t.  Poté  přidejte
                          1 balíček vanilkového cukru         cukr, vejce, máslo, špetku soli, citronovou kůru a zbylé mléko
                          1 vejce + 1 na potření              a  vypracujte  hladké  těsto.  To  nechte  alespoň  půl  hodiny  vy-
                          100 g másla                         kynout, pak jej vytvarujte buď do klasických bochánků, nebo
                          250 ml mléka                        rozdělte na dva dí�ly, z nich vytvořte válečky, které kolem sebe
                          25 g droždí                         obtočte, a nakonec spojte do kruhu. Mazanec pak nechte ještě
                          špetka soli                         znovu  vykynout.  Troubu  předehřejte  na  160  °C.  Vykynutý
                          lžička citronové kůry               mazanec  potřete  rozšlehaným  vejcem,  posypte  mákem  nebo
                          mák nebo plátky mandlí na posypání  plátky mandlí� a pečte zhruba třičtvrtě hodiny.


       8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13