Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15

1.                         2.                         3.                         4.















         5.                         6.                         7.                         8.














         9.                        10.                        11.                        12.



                                                                    Příprava lososa


                                                                    Už při výběru lososa dbejte na to, abyste kupovali opravdu čerst-
                                                                    vou rybu. Losos by měl být lesklý, nikoli matný, pozor dávejte i na
                                                                    jeho barvu a nezapomeňte si k rybě také přivonět.

                                                                    Pokud jste zakoupili celý filet, nejprve je potřeba jej stáhnout
                                                                    z kůže. Na užším konci filet nakrojte (1), kůži si přidržte a jed-
        13.                        14.                              noduše hřbetem ruky oddělte maso od kůže (2, 3).

                                                                    Zkontrolujte, zda v mase nejsou kostičky, a případně je vytáhněte.
                                                                    Chrupavkovitou část, odkud se vytahují kostičky, seřízněte (4).
                                                                    Lososa pak nakrájejte na délku řasy, ze které budete sushi tvořit
                                                                    (5), a rozřízněte napůl (6, 7). Z masa seřízněte část s podkožním
                                                                    tukem, aby bylo maso krásně čisté (8, 9, 10, 11). *
                                                                    Takto připravené maso můžete začít krájet na jednotlivé dru-
                                                                    hy sushi. Na maki použijte břišní část masa a nakrájejte jej na
                                                                    hranolky (12, 13, 14). Na nigiri se používá hřbetní část masa,
                                                                    která je vizuálně zajímavější. Kvalitním ostrým nožem lehce
        15.                        16.                              zešikma nakrájejte  maso na plátky (15). S takto připraveným
                                                                    lososem (16) už bude výroba sushi hračka.

                                                                    Po celou dobu přípravy nezapomínejte na to, že je potřeba
           * Rada šéfkuchaře                                        důsledně dodržovat hygienu a pracovní prostor, nástroje i ruce
           Odkrojené kousky lososa nemusíte vyhazovat, ale můžeme   udržovat čisté.
           je nahrubo nasekat, přidat wasabi, sójovou omáčku Kik-
           koman, japonskou majonézu a směsí naplnit rolku.


                                                                                                                15
                                                                                                MAGAZÍN 2/2021
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20