Page 20 - Magazín JIP Potraviny
P. 20

17.                         18.                       19.                        20.














      21.                         22.















      23.                         24.














      25.                         26.                       27.                        28.



                                                     Avokádové, mrkvové a lososové maki

                                                     Na  avokádové maki  vybírejte  avokádo  určené  k okamžité spotřebě.  Než  si ho
                                                     koupíte, osahejte, jestli není hodně tvrdé, nekupujte však ani avokádo, které je příliš
                                                     měkké nebo dokonce blátivé. Nožem nakrojte avokádo kolem dokola a rozdělte (17).
                                                     Nůž zasekněte do pecky a vyndejte ji (18, 19). Lžící vyndejte dužinu (20) a nakrájejte
                                                     ji na hranolky. Stejně jako při postupu s okurkovým maki řasu položte na rohožku
                                                     lesklou stranou dolů, na ni dejte váleček rýže a mokrými prsty ji rovnoměrně roz-
                                                     prostřete po řase, na konci nechte kousek volný. Avokádo položte na rýži a sushi
                                                     zarolujte (21, 22).
                                                     Na přípravu mrkvového maki oloupejte mrkev nebo karotku, vložte ji do hrnce se
                                                     slanou vodou a vařte 10–12 minut. Mrkev pak nechte vychladnout a nakrájejte na
                                                     zhruba 10 cm dlouhé hranolky (23). Mrkev můžete povařit také v sójové omáčce,
                                                     díky tomu chytne po obvodu tmavý nádech. Připravte si řasu s rozprostřenou rýží,
                                                     mrkev na ni položte a zarolujte (24).
                                                     Maso na lososové maki připravte podle návodu na str. 15. Hranolek lososa pak
                                                     položte doprostřed rýže rozprostřené na řase (25), z jedné strany prstem lososa po
                                                     celé délce namažte trochou wasabi (26) a zarolujte (27). Pokud se pustíte do všech
                                                     druhů, výsledkem budou krásně barevné rolky (28).

       20     MAGAZÍN 2/2021
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25