Page 12 - Magazín JIP Potraviny
P. 12

SUSHI od A do Z










       Rýže  není  pro  Japonce  jen  základní  surovinou.  V  minu-
       losti se jednalo o komoditu, kterou se platily daně a na
       základě které se posuzovalo bohatství rodin. I dnes se jed-
       ná o symbol životaschopnosti země. Až ji budete připravo-
       vat, vzpomeňte si, že v Japonsku je rýže základní stavební
       jednotkou společnosti.
       Proto k ní přistupujte s úctou a využijte ji do posledního
       zrníčka.


       Jak připravit rýži na sushi?

       Sushi rýži uvařte podle návodu a nechte ji vychladnout na po-
       kojovou teplotu. Mezitím si připravte rýžový rozvar na ochucení.
       Do hrnce nalijte 1 litr japonského rýžového octu (Mizkan),
       k němu přidejte 320–330 g cukru a 120–130 g soli, vše rozmíchej-
       te, přiveďte k varu a sundejte z plotny. Nálev pak nechte vychlad-
       nout. Do jednoho kila uvařené sushi rýže nalijte 250 ml nálevu
       a promíchejte. Sushi se dělá z rýže pokojové teploty, ne z chladněj-
       ší. V nižší teplotě (např. v lednici) začnou rýžová zrnka tvrdnout
       a vysuší se.                                                 obj. 40325523

            Řasa Nori a podložka
                            obj. 40515897
                                                                              Rýžový ocet

                                                                                   obj. 40516012
                                                               Rýžový  ocet,  vyráběný  z  fermen-
                                                               tované  rýže  nebo  rýžového  vína,
                                                               se  používá  na  ochucení  rýže  pro
                                                               přípravu sushi nebo jako přísada
                                                               například do sladkokyselé, Hoisin
                                                               nebo  Teriyaki  omáčky,  polévek
                                                               a mnohého dalšího.




















         Nori je v Japonsku pěstována v pobřežních
         vodách, poté ji pěstitelé sbírají a násled-                                      Sójová omáčka
         ně suší. Výsledkem jsou tenké černé listy                                                 obj. 40515844
         používané  pro  balení  sushi,  nori  se  však
         využívá  také  jako  drcené  koření.  Kromě
         vynikající chuti má i neocenitelný přínos     Sójových omáček, jejichž použití je pro asijskou kuchyni typické,
         pro  lidské  zdraví  –  je  zdrojem  bílkovin   naleznete  celou  řadu.  Neoblíbenější  „sójovkou“  k  sushi  je  Kik-
         a velkého množství vitamínů a minerálů.       koman. Jedná se o tradiční japonskou omáčku s jemnou sladkou
                                                       chutí, která se vyrábí fermentací ze sójových bobů, pšenice, vody
                                                       a soli.


       12     MAGAZÍN 2/2021
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17