Page 13 - Magazín JIP Potraviny
P. 13

Boží milosti

                                                                 250 g hladké mouky, 50 g másla, 50 g krupicového cukru,
                                                                 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic zakysané smetany,
                                                                 špetka soli, lžička citronové kůry, olej na smažení,
                                                                 moučkový a vanilkový cukr na obalení

                                                                 Mouku smí�chejte na vále s cukrem, žloutky, bí�lým ví�nem, sme-
                                                                 tanou, špetkou soli, citronovou kůrou a změklým máslem a vy-
                                                                 pracujte těsto. To nechte v lednici půl hodiny odpočinout. Z těsta
                                                                 pak vyválejte asi 4 mm silnou placku a zubatým rádýlkem vykra-
                                                                 jujte obdélní�kové (zhruba 8 x 5 cm) či jiné tvary, které uvnitř ještě
                                                                 dvakrát nakrojte. Smažte v dostatečném množství� rozpáleného
                                                                 oleje krátce, jen dorůžova. Během smažení� by se měly milosti na-
                                                                 fouknout. Pokud se to nedaří�, na chvilku je přiklopte pokličkou.
                                                                 Ještě teplé je obalujte v moučkovém cukru smí�chaném s vanil-
                                                                 kovým. Boží� milosti jsou velmi křehké, proto s nimi manipulujte
                                                                 opatrně, aby se nepolámaly.



                                                                 Smažené koblihy

                                                                 50 g másla, 40 g moučkového cukru, 4 žloutky, vanilkový cukr,
                                                                 lžíce citronové šťávy, 3 lžíce rumu, 250 ml mléka, lžíce cukru,
                                                                 30 g droždí, 500 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, džem, tuk na
                                                                 smažení

                                                                 Změklé  máslo  utřete  s  cukrem  do  pěny.  Vmí�chejte  žlout-
                                                                 ky,  vanilkový  cukr  a  po  kapkách  citronovou  šťávu  a  rum.  Do
                                                                 100  ml  vlažného  mléka  rozdrobte  droždí�,  přidejte  lžičku  cuk-
                                                                 ru, lží�ci mouky a lehce zamí�chejte. Kvásek přikryjte ubrouskem
                                                                 a  nechte  na  teplém  mí�stě  asi  10  minut  kynout.  Do  žloutkové
                                                                 směsi  vlijte  kvásek,  přidejte  zbytek  mouky  se  solí�  a  vlažné
                                                                 mléko.  Vypracujte  těsto,  které  poprašte  moukou,  přikryjte
                                                                 a nechte asi hodinu kynout. Vyklopte ho na pomoučený vál a vy-
                                                                 válejte asi centimetr vysokou placku. Na polovině si tvoří�tkem
                                                                 lehce  naznačte  kroužky.  Do  jejich  středu  dejte  džem.  Druhou
                                                                 část těsta překlopte. Kolem vyvýšených mí�st je přitiskněte prsty,
                                                                 aby se těsto spojilo a tvoří�tkem vykrájejte koblihy, které nechte
                                                                 20  minut  vykynout.  V  polovině  kynutí�  otočte  rubem  nahoru,
                                                                 aby koblihy kynuly stejnoměrně. Rozpalte tuk a koblihy v něm
                                                                 usmažte. Ne moc prudce, nejprve z jedné strany pod pokličkou,
                                                                 pak odkryjte, otočte je a dosmažte dozlatova. Tuku musí� být hod-
                                                                 ně, koblihy musí� plavat. Úsmažené koblihy nechte okapat na sí�tu
                                                                 a posypejte je vanilkovým cukrem.



                                                                 Škvarkové pagáče


                                                                 600 g polohrubé mouky, 350 ml mléka, 400 g škvarků,
                                                                 1 vejce, 60 ml oleje, kostka droždí, lžíce cukru, lžíce soli,
                                                                 vejce na potření

                                                                 Do vlažného mléka nasypte lží�ci cukru, rozdrobte droždí� a nech-
                                                                 te vzejí�t kvásek. Mouku, mléko, vejce, olej smí�chejte, do směsi
                                                                 přilijte  kvásek,  vypracujte  těsto  a  nechte  10  minut  odpočí�vat.
                                                                 Těsto  pak  přemí�stěte  na  vál  a  rozválejte  na  asi  půl  centimet-
                                                                 ru  vysoký  obdélní�k.  Na  něj  rozprostřete  vlažné  škvarky  a  po-
                                                                 dle  potřeby  osolte.  Obdélní�k  pak  na  třikrát  přeložte  a  nechte
                                                                 10 minut odpočinout, pak znovu na třikrát přeložte a nechte vy-
                                                                 kynout. Zabalené těsto pak rozválejte do obdélní�ku vysokého asi
                                                                 dva až tři centimetry a vykrajujte kolečka. Ta položte na plech
                                                                 a nechte vykynout. Před upečení�m je potřete rozšlehaným vej-
                                                                 cem. Pagáče pečte v troubě předehřáté na 190 °C asi čtvrt hodiny.

                                                                                                                13
   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18