Page 15 - Magazín JIP Potraviny
P. 15

turecké

































                                                               Turecké manty


                                                               Těsto: 500 g hladké mouky, 1 vejce, 3 lžíce vody, lžička soli
                                                               Náplň: 350 g mletého masa (vepřové, hovězí, jehněčí…),
                                                               300 g cibule, sůl, pepř, olej
                                                               Dipy: bílý jogurt, sůl, ocet, cibule

                                                               Z mouky, vejce, soli a vody vypracujte hladké nelepivé těsto, které
                                                               pak  nechte  alespoň  půl  hodiny  odpočinou  v  lednici.  Mezití�m  na-
                                                               krájejte najemno cibuli, smí�chejte s mletým masem, osolte a opepřete.
                                                               Těsto rozdělte na válečky a z nich pak ukrojujte menší� kousky, ze
                                                               kterých tvarujte kulaté tenké placičky. Do každé placičky vložte lží�ci
                                                               mletého masa s cibulí�. Dva protilehlé okraje placičky prsty spojte,
                                        s houbami              poté spojte zbylé dva okraje. Jejich rohy pak spojte tak, aby kolem
                                                               první�ch spojených okrajů vytvořily kruh. Spodek mant pak potřete
                                                               olejem  a  vložte  na  pařák  nad  vroucí�  vodou  a  napařujte  zhruba
                                                               40 minut. Manty podávejte s dipy – na jogurtový dip promí�chejte
                                                               bí�lý jogurt se solí�, na octový nakrájejte do octu najemno cibuli.




                                                               Gnocchi s houbami

                                                               500 g bramborových gnocchi, 400 g žampionů / sušených hub,
                                                               1 cibule, 2 stroužky česneku, několik snítek šalvěje, olej, sůl, pepř

                                                               Bramborové  gnocchi  uvařte  ve  vroucí�  vodě  podle  návodu.  Cibuli
                                                               a česnek nakrájejte najemno, na pánvi rozpalte olej a obě suroviny
                                                               na něm orestujte. Přidejte houby (pokud použí�váte sušené houby,
                                                               namočte  je  před  další�m  zpracování�m  na  čtvrt  hodiny  do  vody),
                                                               přilijte trochu vody a nechte chvilku podusit. Poté přidejte uvařené
                                                               gnocchi, sní�tky šalvěje a dochuťte solí� a pepřem. Vše nechte prohřát
                                                               a rozvonět.

                                                                                                                15
   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20