Page 12 - Magazín JIP Potraviny
P. 12

Masopust














            Od Tří králů po Popeleční středu. Dva dny, kterými začíná a končí masopust.


            Pokud byste ale podle názvu čekali, že je to období� půstu, opak je pravdou. Masopust byl vždy svátkem, který půstu před-
            cházel. A proto bylo potřeba ho náležitě využí�t a na dlouhé postní� období� se připravit.
            Masopust tak tradičně znamenal čas radosti, zábavy, tance a také dobrého jí�dla. Jitrničky, škvarky, klobásy, smažené koblí�žky,
            pagáče… Na nadarmo se poslední� čtvrtek před koncem masopustní�ho období� nazývá tučný. Právě tučnému čtvrtku předcháze-
            la zabijačka, aby na tento den byly všechny zabijačkové pochoutky připravené. Pak už následovala masopustní� neděle, pondělí�
                                                       �
            a úterý spojené se známými průvody maškar a masek. Úderem půlnoci však přišla Popeleční� středa a s ní� i čas odří�kání�.
            I kdybyste se na půst nechystali, nějakou tu masopustní� dobrotu si určitě můžete zkusit připravit.
       12
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17