Chřest, co s ním?

Chřest: Pečte ho, vařte ho!

CHŘEST

Lahodnou chuť této rostliny opěvovali už staří Egypťané, Řekové i Římané. Značné účinky a lahodná chuť křehkých bílých, zelených a purpurových výhonků předurčila oblibu jejich konzumace. Od 10. století se chřest pozvolna těšil oblibě i ve střední Evropě. Pochutnávala si na něm i Kateřina Medicejská a Ludvík XIV. V Čechách byl využíván chřest z Ivančic a od roku 1791 chřest z kralupských chřestoven.

Při koupi se řiďte jednoduchým pravidlem: Výhonky musí být pružné, nesmí se ohýbat a špičky musí být uzavřeny. Doporučujeme uchovávat ve vlhké utěrce v lednici maximálně po dobu tří dnů. Při přípravě pamatujeme na to, že se zelený chřest neloupe, nýbrž se pouze odlamují ztvrdlé konce, a vaří se 3–5 minut v osolené vodě s trochou cukru a citrónu. Bílý chřest se loupe a vaří 7–9 minut, taktéž v osolené vodě s trochou citrónu. Sezóna chřestu začala a jeho využití je opravdu široké, od salátů či polévek až po chřest grilovaný, pečený i smažený.

Poradíme Vám, jak rafinovaně chřest připravit a jak si na něm maximálně pochutnat.

Těstoviny s chřestemChřestový salátVanilková panna cottaVařený chřest

VYZKOUŠEJTE CHŘEST I VY A UVIDÍTE, ŽE VÁM BUDE CHUTNAT.



TĚSTOVINY SE ZELENÝM CHŘESTEM

 

 

Na 4 porce potřebujete:
  •  500 g zeleného chřestu,
  •  600 g kuřecích prsou,
  •  500 g špaget,
  •  200 ml 28 % smetany,
  •  300 g sýru s modrou plísní,
  •  1 ks cibule, 2 stroužky česneku,
  •  olivový olej, sůl a pepř.
Postup přípravy:

Na oleji orestujeme cibuli a česnek nakrájené na plátky, přidáme nastrouhaný sýr, který necháme rozpustit, a zalijeme smetanou. Směs lehce povaříme a přidáme na kousky nakrájený, povařený chřest. Kuřecí steak opečeme na oleji, osolíme a opepříme dle chuti. Připravenou omáčkou přelijeme uvařené špagety a přidáme na plátky nafiletované maso. Dozdobíme uvařeným chřestem.



CHŘESTOVÝ  SALÁT S RUKOLOU A HOUBAMI  

Na 4 porce potřebujete:

  • 500 g zeleného chřestu,
  • 100 g salátu rukoly, 300 g hub,
  • 250 g rajčat cherry,
  • 100 g kaparů,
  • hrubá mořská sůl, drcený barevný pepř, cukr,
  • 1 ks citrónu, olivový olej a máslo.
Postup přípravy:

Na kousky nakrájený a uvařený zelený chřest smícháme s rukolou, nakrájenými rajčaty cherry, kapary a na másle orestovanými houbami. Přidáme hrubou mořskou sůl, pepř, trochu cukru, šťávu z jednoho citrónu a trochu olivového oleje. Vše promícháme a podáváme s opečenou bagetkou.



VANILKOVÁ PANNA COTTA S KARAMELIZOVANÝM CHŘESTEM Vanilková panna cotta s karamelizovaným chřestem
Na 4 porce potřebujete:

Panna cotta:
  • 400 ml smetany ke šlehání,
  • 60 g cukru krupice,
  • 2 plátky želatiny,
  • 1 ks vanilkového lusku.
Chřest:
  • 200 g baby chřestu,
  • 200 g cukru krupice,
  •  50 g másla.
Postup přípravy:

Želatinu namočíme do studené vody, aby nám nabobtnala. Smetanu, cukr a zrníčka z vanilkového lusku přivedeme k varu. Poté vyjmeme želatinu z vody a přidáme do horké směsi. Hotovou směs nalijeme do skleniček nebo silikonových forem. Necháme v lednici odležet cca 4 hodiny. Cukr krupici dáme do hrnce a necháme rozpustit, dokud nám nevznikne světlý karamel; poté přimícháme máslo. Nakonec přidáme blanšírovaný a oloupaný chřest nakrájený na menší kousky. Lehce zamícháme a spolu s panna cottou servírujeme.



VAŘENÝ CHŘEST S MALTÉZSKOU OMÁČKOU Vařený chřest s maltézskou omáčkou
Na 4 porce potřebujete:
  • 500 g bílého chřestu,
  • 500 g zeleného chřestu,
  • 4 žloutky,
  • 1 dcl bílého vína,
  • 150 g másla,
  • 1 dcl šťávy z červeného pomeranče,
  • sůl, pepř,
  • 1 lžíce cukru,
  • šťáva z půlky citrónu,
  • 2 lžíce strouhanky z bílého pečiva.
Postup přípravy:
Víno a pomerančovou šťávu svaříme na 3/4 původního množství, stáhneme a necháme minutu schladnout. Do směsi přidáme syrové žloutky a vyšleháme do pěny. Do ní pak opatrně zašleháváme rozpuštěné máslo. Dochucujeme solí, pepřem a šťávou z pomerančů kvůli zvýraznění dle chuti. Na sucho opečeme strouhanku na pánvi do zlatova a zdobíme po okraji talíře. Zelený a bílý chřest oloupeme a uvaříme ve vroucí vodě s cukrem a šťávou z půlky citrónu. Po uvaření zprudka zchladíme pod tekoucí vodou.


PŘEJEME VÁM DOBROU CHUŤ!
Načíst další recepty >