Vařený chřest s maltézskou omáčkou

Ingredience na 4 porce:

  • 500 g bílého chřestu
  • 500 g zeleného chřestu
  • 4 žloutky
  • 1 dcl bílého vína
  • 150 g másla
  • 1 dcl šťávy z červeného pomeranče
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce cukru
  • šťáva z půlky citrónu
  • 2 lžíce strouhanky z bílého pečiva

Postup:

Víno a pomerančovou šťávu svaříme na 3/4 původního množství, stáhneme a necháme minutu schladnout. Do směsy přidáme syrové žloutky a vyšleháme do pěny. Do ní pak opatrně zašleháváme rozpuštěné máslo. Dochucujeme solí, pepřem a šťávou z pomerančů kvůli zvýraznění dle chuti. Na sucho opečeme strouhanku na pánvi do zlatova a zdobíme po okraji talíře. Zelený a bílý chřest oloupeme a uvaříme ve vroucí vodě s cukrem a šťávou z půlky citrónu. Po uvaření zprudka zchladíme pod tekoucí vodou.