Vanilková panna cotta s karamelizovaným chřes
Ingredience na 4 porce:
- 400ml smetany ke šlehání
- 60g cukru krupice
- 2 plátky želatiny
- 1ks vanilkového lusku
- 200g baby chřestu
- 200g cukru krupice
- 50g másla
Postup:
Želatinu namočíme do studené vody, aby nám nabobtnala. Smetanu, cukr a zrníčka z vanilkového lusku přivedeme k varu. Poté vyjmeme želatinu z vody a přidáme do horké směsi. Hotovou směs nalijeme do skleniček nebo silikonových forem. Necháme v lednici odležet cca 4 hodiny. Cukr krupici dáme do hrnce a necháme rozpustit, dokud nám nevznikne světlý karamel; poté přimícháme máslo. Nakonec přidáme blanšírovaný a oloupaný chřest nakrájený na menší kousky. Lehce zamícháme a spolu s panna cottou servírujeme.