Vanilková panna cotta s karamelizovaným chřes

Ingredience na 4 porce:
  • 400ml smetany ke šlehání
  • 60g cukru krupice
  • 2 plátky želatiny
  • 1ks vanilkového lusku
  • 200g baby chřestu
  • 200g cukru krupice
  • 50g másla

Postup:

Želatinu namočíme do studené vody, aby nám nabobtnala. Smetanu, cukr a zrníčka z vanilkového lusku přivedeme k varu. Poté vyjmeme želatinu z vody a přidáme do horké směsi. Hotovou směs nalijeme do skleniček nebo silikonových forem. Necháme v lednici odležet cca 4 hodiny. Cukr krupici dáme do hrnce a necháme rozpustit, dokud nám nevznikne světlý karamel; poté přimícháme máslo. Nakonec přidáme blanšírovaný a oloupaný chřest nakrájený na menší kousky. Lehce zamícháme a spolu s panna cottou servírujeme.