Page 76 - JIP katalog víno 2023
P. 76
SEKTY
Sekt se vyrábí dvojí cestou z vína, které je nejčastěji v podobě suchého kyselejšího vína. V první fázi dojde k li-
sování hroznů, čímž se zabrání vzniku oxidantních látek a tříslovin. Klasickou a původní metodou je kvašení vína
v láhvi, které je ve Francii nazýváno jako Méthode Champenoise. Hrozny jsou opatrně lisovány, do moštu přidány
kvasinky a proběhne první kvašení v kádích, vzácně v dubových sudech. Následuje scelování a stáčení vína do
lahví, do nichž se přidává tirážní likér, což je směs třtinového cukru, kvasinkové kultury a „starého“ vína. Láhev se
uzavře korunkovým uzávěrem a uloží do vodorovné polohy. Nastává druhotné kvašení a vzniklý CO proměňuje
2
tiché víno v šumivé. Tato metoda vyžaduje nejméně 9 měsíců následného vyzrávání vína před odstraněním sedi-
mentů. Odumírající kvasinky se rozkládají a obohacují víno o specifickou chuť i vůni. Vrcholná fáze výroby před-
stavuje setřásání sedliny na zátku. V praxi to znamená, že lahve jsou obrácené zátkou dolů, nakloněné a každý den
se přetřásají. Následně jsou hrdla lahví ochlazena, po otevření láhve vystřelí zmrzlé sedimenty ven a tím končí fáze
odkalení. Obsah láhve se doplní buď suchým vínem – tak vznikají vyhlášená šampaňská vína v kategorii brut nature
bez přidaného cukru, nebo se doplní expedičním likérem – směsí vína a cukru na škále extra brut až doux. Tím se
reguluje sladkost výsledného vína. Lahve jsou uzavřeny korkovou zátkou a zabezpečeny drátěným košíčkem.
Habánské sklepy Demi Sec Chateau Bzenec Brut Saint Croix sekt rosé classique
obj. kód: 20110049 obj. kód: 20199077 obj. kód: 20199132
původ: ČR původ: ČR původ: ČR
typ: bílé typ: bílé typ: růžové
kategorie: Sekt kategorie: Sekt kategorie: Sekt
intenzita: intenzita: intenzita:
zbytkový cukr: zbytkový cukr: zbytkový cukr:
cena: cena: cena:
objem: 0,75 l objem: 0,75 l objem: 0,75 l
Šumivé víno s jiskrnou zeleno Chateau Bzenec brut je ročníkový Sekt se vyznačuje meruňkovou
žlutou barvou a bohatým jemným sekt vyráběný klasickou metodou barvou s odstínem koroptvím oka.
perlením. Ve vůni ucítíme jemné kvašením v lahvích s dobou ležení Vůni dominují jahody se šlehačkou
květinové tóny doplněné o tóny 24 měsíců. Cuvée tohoto sektu je a karamelovým přelivem. V chuti
sadového ovoce a lučního medu. čistý Ryzlink rýnský. Má čirý jiskrný zaujme hravá sladkost s výrazem
Chuť je příjemně svěží, s pikantní vzhled, jemné dlouhotrvající per- malinového želé v závěru.
kyselinkou a charakteristickými znaky použitých tu- lení a světle zelenkavou barvu se zlatavým odstínem.
zemských odrůd, které šumivému vínu dodávají plnost Jeho vůně je jemná a harmonická, v závěru s ovocným
a elegantní harmonický závěr. Toto šumivé víno bylo podtextem sladké broskve. Sekt Chateau Bzenec je
připraveno francouzskou charmatovou metodou a za- v chuti středně plný s vyrovnanou harmonickou kyselin-
řazeno do oblíbené kategorie „demi sec“. kou, s ovocnou lehkostí s středně dlouhou persistencí.
Znovín Classic Sekt Brut
obj. kód: 20125002
původ: ČR
typ: bílé
kategorie: Sekt
intenzita:
zbytkový cukr:
cena:
objem: 0,75 l
Moderní, sušší, svěží sekt s ty-
pickou pikantností a vůní odrůdy
Veltlínské zelené, ze kterého je vy-
roben.
Freixenet Italian Rosé
obj. kód: 20110045
původ: Itálie
typ: růžové
kategorie: Sekt
intenzita:
zbytkový cukr:
cena:
objem: 0,75 l
Barva tohoto vína je jemně loso-
sová. Jeho vůně je intenzivní při-
pomínající drobné červené ovoce
- jahody, maliny a červený rybíz.
Chuť je elegantní s dobrým pomě-
rem zbytkového cukru a kyselin, ve
které převládá chuť červeného ovoce. Perlení vína je
bohaté.
74 WWW.JIP-POTRAVINY.CZ