Page 33 - Magazín JIP Potraviny
P. 33

Adventní svařák

                                                                         1 l dobrého červeného vína
                                                                         cukr dle chuti
                                                                         celá skořice
                                                                         hřebíček
                                                                         badyán
                                                                         plátky jablka a pomeranče

                                                                         Do hrnce nalijte ví�no, k němu přidejte koření�, můžete
                                                                         přidat  plátky  jablka  a  pomeranče  –  důkladně  však
                                                                         očistěte jejich slupku. Do ví�na přisypte také cukr a ne-
                                                                         chte ho ohří�vat, ví�no by se však nemělo vařit. Pak už ho
           adventní                                                      jen přelijte do skleniček a ozdobte podle vaší� fantazie.
           SVAŘÁK                                                        Nealko jablečný svařák



                                                                         1 l jablečného moštu
                                                                         nebo kvalitního jablečného džusu
                                                                         30 g cukru
                                                                         2 celé skořice
                                                                         5 hřebíčků
                                                                         5 badyánů
                                                                         tři plátky zázvoru
                                                                         špetka mleté skořice

                                                                         Mošt nebo džus nalijte do hrnce, přijdete plátky zázvo-
                                                                         ru a koření�. Vše nechte asi čtvrt hodiny mí�rně povařit.
                                                                         Poté  koření�  vyjměte  a  svařák  rozlijte  do  sklenic.  Do
                                                                         každé skleničky můžete přidat celou skořici a badyán
                                                                         pro ozdobu i dochucení�.

                                                                                                                33
                                                                                                MAGAZÍN 5/2021
   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38