Page 36 - Magazín JIP Potraviny
P. 36

Apple pie

       350 g hladké mouky, 200 g másla, 20 g cukru, 1 vejce, špetka soli
       Na náplň: 1,2 kg jablek, 150 g cukru, 60 g másla, 1 vejce,     jablečný
       lžíce citronové šťávy, špetka skořice, špetka muškátového oříšku,
       vajíčko na potření


       Smí�chejte prosátou mouku, cukr a špetku soli. Přidejte změklé más-
       lo a vejce a vypracujte těsto. Pokud by bylo pří�liš suché, přidejte lží�-
       ci studené vody. Těsto zabalte do fólie a vložte alespoň na hodinu
       do lednice. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na menší�
       kousky  a  pokapejte  citronovou  šťávou.  V  hrnci  rozpusťte  máslo,
       vsypte do něj jablka, cukr a povařte, dokud se cukr nerozpustí� a ja-
       blka nepustí� šťávu. Jablka pak přeceďte, ochuťte špetkou skořice,
       muškátového oří�šku a dejte stranou. Zachycenou šťávu v hrnci ještě
       zredukujte. Těsto vyndejte z lednice a rozdělte na polovinu.
       Z  každé  z  nich  pak  vyválejte  placku.  Jednou  plackou  vyložte  dno
       koláčové formy, a to včetně okrajů. Na těsto navrstvěte povařená ja-
       blka, která pokapejte zredukovanou šťávou. Z druhé placky vykrojte
       kruh podle velikosti formy. Vykrajovátky do něj vykrojte vánoční�
       motivy  a  zaklopte  jí�m  vršek  koláče,  okraje  spodní�  i  horní�  vrstvy
       přitlačte k sobě. Horní� dí�l potřete rozšlehaným vejcem a vložte do
       vyhřáté trouby na 160 °C asi na 50 minut nebo dokud nebude koláč
       zlatavý.































                                                     karamelové









       Tartaletky se slaným karamelem

       350 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli
       Na náplň: 150 g cukru, 80 g másla, 120 ml 33% smetany, lžička soli
       Na krém: 130 g másla, 130 ml smetany ke šlehání, 150 g hnědého cukru, ¾ lžičky soli, 450 g moučkového cukru

       Koší�ky na tartaletky připravte dle postupu na straně 19. Pro pří�pravu náplně vsypte cukr do hrnce a nechte rozpustit. Poté přidejte nakrájené
       máslo a také nechte v karamelu rozpustit. Poté do směsi opatrně vlijte smetanu a přisypte sůl. Vše promí�chejte a nechte ještě chví�li prohřát.
       Směs pak nechte vychladnout, občas ji však promí�chejte. Připravené tartaletky naplňte směsí� a nechte v lednici ztuhnout. V hrnci smí�chejte
       máslo, smetanu, hnědý cukr a sůl. Za občasného mí�chání� vařte asi čtyři minuty, dokud se cukr nerozpustí�. Směs pak nechte vychladnout.
       Poté ji přelijte do misky a přisypte k ní� moučkový cukr a vše vyšlehejte do hladké směsi. Krém pak nechte alespoň čtvrt hodiny ztuhnout
       v lednici. Nakonec s ní�m pomocí� cukrářského sáčku ozdobte koší�čky, které můžete na závěr ještě posypat napří�klad strouhaným kokosem.

       36     MAGAZÍN 5/2021
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40