Page 8 - Magazín JIP Potraviny
P. 8

Vegetariánské menu














        1.                         2.                        3.                         4.














        5.                         6.                        7.                         8.













        9.                        10.                       11.

                                                                 DÝNĚ





                                                                 příprava:





                                                                 Tykev muškátovou známou jako  máslovou dýni poznáte na
                                                                 první pohled – má typický hruškovitý tvar (1) a uvnitř je krásně
                                                                 sytě oranžová (2). Díky své konzistenci a větší hutnosti je vhod-
                                                                 ná především na grilování a pečení, ale i do salátů. Její malou
                                                                 nevýhodou, například oproti dýni Hokkaidó, je fakt, že je potřeba
                                                                 její slupku oloupat. Před přípravou tak máslovou dýni oloupejte,
                                                                 rozřízněte napůl a lžící vydlabejte semínka (3, 4). Ty nemusíte vy-
                                                                 hazovat, ale lze je upéct na plechu a využít například jako ozdobu
                                                                 na polévku.* Rozpůlenou a vydlabanou dýni dejte na plech (5), po-
                                                                 kapejte olivovým olejem (6), osolte a pomalu upečte v troubě.

                                                                 Dýně Hokkaidó  má  v  porovnání  s  máslovou  dýní  uvnitř  méně
                                                                 dužiny, není ji však potřeba loupat – slupka při tepelném zpra-
                                                                 cování změkne. Díky krásné barvě je ideální například pro výrobu
                                                                 dýňového pyré. Hokkaidó dobře očistěte a rozřízněte napůl (7, 8).
                                                                 Vydlabejte semínka (9, 10), která rovněž můžete upéct pro další
                                                                 zpracování. Samotnou dýni upečte v troubě do změknutí (11).

                                                                 *Rada šéfkuchaře:
                                                                 Kromě špagetové tykve můžete dýňovou polévku udělat téměř
                                                                 z jakékoli dýně. Pokud využijete Hokkaidó, přidejte do ní ko-
                                                                 kosové mléko. V případě, že budete dělat polévku z máslové
                                                                 dýně, použijte smetanu.


       8      MAGAZÍN 4/2021
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13