Page 9 - Magazín JIP Potraviny
P. 9

HOUBY






              čištění a uskladnění:





              Leckoho to možná překvapí, ale většina hub, snad kromě klouzků, se před přípravou neloupe. Není třeba je ani oplachovat. Úpl-
              ně postačí, když houby jemně očistíte papírovým ubrouskem nebo suchým jemným štětcem. Jediný případ, kdy je třeba houby
              opláchnout, je před jejich zamražením.
              Obecně lze houby skladovat třemi způsoby – sušením, nakládáním nebo mražením. Při sušení houby očistěte, nakrájejte na tenké
              plátky a usušte v sušičce na předepsaný stupeň. Usušené houby můžete skladovat velmi dlouho. Pokud se rozhodnete pro zamražení,
              je potřeba houby nejprve opláchnout a spařit 2–3 minuty ve vařící vodě, případně je orestovat na másle nebo sádle. Tepelná úprava
              totiž zamezí enzymům, aby se začaly rozkládat, a tím uvolňovat mykotoxiny, které jsou škodlivé pro lidský organismus. Pokud byste
              nakrájené houby dali do mikrotenového sáčku a uložili do mrazáku, mykotoxiny způsobí, že se pytlík nafoukne – takové houby raději
              vyhoďte. Jakmile houby spaříte nebo orestujete, nechte je vychladnout. Poté je nejlepší zamrazit je takzvaně na dvakrát – nejprve
              nechat houby rozložené na plechu 24 hodin promrznout a až potom uložit do sáčků. Tím zabráníte tomu, aby vznikla zmrzlá hrouda
              krájených hub. Při následném použití není houby potřeba rozmrazovat, můžete je rovnou použít přímo do pokrmu.



























































                                                                                                                 9
                                                                                                 MAGAZÍN 4/2021
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14