Page 7 - Magazín JIP Potraviny
P. 7

Chcete být zdravější a silnější než známý Pepek námořník? Tak zkuste místo špená-
                tu sáhnout po kopřivách a medvědím česneku! Už dávno se ví, že vysoký obsah
                železa ve špenátu byl jen chybou v desetinné čárce. Bez výčitek tak místo špená-
                tu využijte jiných zelených zázraků, které příroda nabízí a které se v gastronomii
                běžně využívají po celém světe.


                Kopřiva, již bohužel většina lidí stále považuje pouze za plevel, je nejen opravdu
                plná železa, ale mnoha dalších minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných
                látek. A co je na ní vůbec nejlepší? To, že stačí dojít do nejbližšího lesa nebo na pole
                a kopřiv si můžete natrhat, kolik jen budete chtít.

                A aby kopřiva nestála v následujících receptech, které pro vás připravil šéfkuchař
                Dalibor Navrátil, osamocená, skvěle ji doplňuje medvědí česnek. Ten je stejně chut-
                ný, ale stravitelnější a lehčí než běžný česnek. A přestože je jeho sezóna poměrně
                krátká, můžete ho uchovat jako pesto nebo jen nakrájený v mrazničce a užít si ho
                tak o trochu déle.


                Vyzkoušejte recepty a uvidíte, že z kopřiv se dá vykouzlit mnohem víc než jen čaj.
                My jsme všechny recepty ochutnali a na kopřivy a medvědí česnek už nedáme
                dopustit :-)












                     máslo z kopřiv
                 a medvědího česneku





































                                                                                                                 7
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12