Tomahawk

Potřebujete:
  • 4 ks vysoké hovězí roštěné
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 g celého černého pepře
  • sůl
  • zelenina podle chuti

Postup:

Maso vyjmeme z vakua, otřeme papírovou utěrkou, přeložíme na gastronádobu vyloženou kuchyňskou utěrkou a necháme vydýchat. Pote ho potřeme olivovým olejem. Grilovací desku zahřejeme na 240 °C a potřeme olejem. Maso přiložíme na desku a opékáme ho ze všech stran. Pote maso přeložíme do gastronádoby a pečeme v troubě nebo konvektomatu na 220 °C asi 10 minut (na stupeň propečenosti "medium rare"). Dotykem prstu nebo teploměrem zkontrolujeme, zda je maso správně pečené. Pak maso přeložíme na čistou gastronádobu a necháme ho asi 20 minut odležet při teplotě 60 °C, aby se dobře zatáhlo a při krájení z masa nevytékala šťáva. Na grilu si můžeme k masu připravit zeleninu – lilek, cuketa, paprika, rajče, česnek a podáváme společně.