Koláč Tarte Tatin

Příprava: 80 minut + 30 minut pečení

  • 320 g hladké mouky
  • 325 g másla
  • 110 g cukru moučka
  • 3 žloutky
  • 6 jablek
  • citron
  • 110 g cukru krupice
  • 110 g másla

Postup:

Z mouky, 225 g másla, cukru moučka a žloutků vytvoříte těsto, které zabalíte do potravinové fólie a dáte na hodinu do mrazáku. Jablka rozkrájíte každé na 8-12 měsíčků. V míse je zakapete a promícháte se šťávou ze 1/4 citronu. Do formy vymazané tukem nasypete 80 g cukru, zahřejete a necháte dozlatova zkaramelizovat. Stáhnete z plotny a do karamelu naskládáte měsíčky jablek. Pečte v troubě na 230 °C asi 10 minut tak, aby jablka byla změklá a pouštěla šťávu. Vyjměte z trouby, stáhněte teplotu na 220 °C. Na jablka nastrouháte těsto, asi dvoucentimetrovou vrstvu, nijak je nestlačujete a zapečete dalších 20 minut, dokud není koláč zlatohnědý. Koláč necháte 2 minuty zchladnout.