Grilovaná panenka s houbovým ragú

Na 4 porce potřebujete:

  • 800 g vepřové panenky
  • sůl, pepř, olej
  • 500 g hub
  • kmín, tymián, velkolistá petržel
  • 1 červená cibule
  • česnek, citrónová šťáva
  • 400 g hladké mouky
  • 4 ks vajec
  • 120 ml mléka 

Postup:

Z mouky, vajec, mléka a soli vymícháme hladké těsto. Vodu v hrnci osolíme a přivedeme k varu. Do vařící vody přes síto na halušky nebo hrubší cedník vlijeme těsto. Vařením nám vzniknou špecle, které krátce povaříme, děrovanou naběračkou vytáhneme z vody a pomastíme sádlem. Na sádle orestujeme na měsíčky nakrájenou červenou cibulku, přidáme na kostky nakrájené houby, kmín, sůl, česnek, nasekané bylinky a citrónovou šťávu. Krátce podusíme a dochutíme. Panenku očistíme a na rozpáleném grilu nebo pánvičce opečeme ze všech stran. Panenku můžeme dopéci v troubě vyhřáté na 220 °C cca 10 minut, podle velikosti. V jádru by měla mít 65 °C.