Selská omeleta

Suroviny pro 4 osoby:

  • 400 g lojovitých brambor (varný typ C)
  • 12 vajec
  • 1 velká cibule
  • 100 g hrášku
  • 1 dcl mléka
  • 80 g anglické slaniny
  • sůl, pepř
  • zelená část jarní cibulky na ozdobu
  • 1,2 dcl řepkového oleje

Postup:

Brambory důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, zbavíme nečistot. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme (koncentrace soli zhruba jako v mořské vodě) a uvaříme téměř doměkka. Brambory scedíme, dáme vychladnout, neoloupeme. Brambory nakrájíme na půl centimetru tenké plátky. Při krájení netlačte, brambory by se rozpadly. Očištěnou cibuli a anglickou slaninu nakrájíme na větší kostičky. Na rozpálenou pánev dáme nakrájenou anglickou slaninu, cibuli, přilijeme olej a orestujeme. Přidáme na plátky nakrájené brambory, osolíme, opepříme a brambory dozlatova opečeme. Pozor, brambora by se neměla rozpadat, měla by zůstat kolečka. Do mísy vyklepneme vejce, přilijeme trochu mléka, mírně osolíme, opepříme a vidličkou rozšleháme. Nalijeme na orestované brambory s cibulí a slaninou, nasypeme hrášek a necháme vejce probublat. Omeletu pomocí vařečky otočíme a dopečeme. Vajíčka by měla zůstat vláčnější. Uchopte pánev, zatřepte, aby se omeleta uvolnila, a poté ji shrňte na připravený předehřátý talíř. Zdobíme nakrájenou zelenou částí jarní cibulky.