Anglický toast s chřestem a ztraceným vejcem

Potřebujete:
  • 4 plátky proschiutto
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 4 plátky celozrného chleba
  • 4 vejce
  • 4 lžíce másla
  • pepř, sůl

Postup:

Chřest zbavíme spodní tvrdé části a oloupeme ho škrabkou na brambory. Takto připravený chřest vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Až je uvařený, vyjmeme ho z hrnce a necháme vychladnout. Na sucho opražíme chleba na pánvi, poté lehce namažeme máslem. Vychlazený chřest obalíme do předem připravených a na půl rozkrojených plátků prosciutta. Na přípravu ztracených vajec si připravte hrnec s větším průměrem. Naplňte ho vodou a dejte vařit. Vejce vyklepněte do mističek nebo do hrníčku. Jakmile se na dně hrnce začnou tvořit bublinky a voda se začne pomalu vařit, vlijte do ní připravený ocet. Vodu v hrnci roztočte, aby vznikl vír a do jeho středu postupně vlijte vajíčka. Vír v hrnci se postará o to, aby se bílek obalil kolem žloutku. Nechte vařit asi 3 minuty (žloutek musí zůstat tekutý). Vajíčky pak toasty ozdobíme.