Polévka ze zeleného chřestu

Ingredience na 4 porce:
  • 300 g zeleného chřestu
  • 1 střední cibule
  • 1/2ks másla
  • 1 lžíce silného kuřecího vývaru
  • 150ml smetany ke šlehání
  • čerstvě namletý pepř
  • hobliny parmezánu

Postup:

Pokud je zelený chřest čerstvý, není třeba ho loupat, stačí odkrojit dřevnaté konce. Poté ho nakrájejte na kostky. Máslo rozpusťte v hrnci a opečte najemno pokrájenou cibulku. Až zesklovatí, tak přidejte chřest a chviličku opékejte. Zalijte vývarem a vařte zhruba 10 minut, až chřest změkne. Pár kousků chřestu (ideálně špičky) vyndejte na ozdobu a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Přilijte smetanu, a ještě chvilku povařte. Dochuťte pepřem. Do misky nalijte polévku, přidejte kousky chřestu, který jste si dali stranou, a dozdobte parmezánem nebo opečeným chlebem.