Chřestový krém

Ingredience na 4 porce:
  • 300g bílého chřestu
  • 4 středně velké brambory
  • 1dl 33% smetany
  • sůl a bílý pepř
  • bazalkové pesto nebo olivový olej na dozdobení

Postup:

Chřest oloupejte, nakrájejte na asi 3 cm válečky a dejte jej asi na 10 minut vařit do osolené vody. Klidně jej trochu rozvařte – aspoň se pak bude lépe mixovat. Zvlášť uvařte oloupané a na kostičky nakrájené brambory, které také můžete trochu rozvařit. Brambory přidejte k uvařenému chřestu (ten neslévejte!) a ponorným mixérem umixujte hladký krém. Přidejte smetanu na zjemnění a dochuťte solí a pepřem. Polévku můžete podávat jak teplou, tak i studenou. Při servírování ji dozdobte trochou bazalkového pesta nebo olivovým olejem!