Chobotnice na grilu

Na 2 porce potřebujete:
  • 1 celou mraženou chobotnici (2 kg)
  • 1 pomeranč, 1 citrón, 1 mrkev
  • 50 g kořenové petržele
  • 50 g celeru
  • malý svazek tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • mořská sůl
  • hrst lístků lichořeřišnice k podávání přílohy

Postup:

Do hrnce dejte vařit vodu. Přidejte pomeranče a citrony nakrájené na plátky, očištěnou a nahrubo překrájenou zeleninu (mrkev, celer a petržel) a tymián a osolte. Chobotnici nechte zvolna rozmrazit, nejlépe přes noc v chladné místnosti či lednici, a pak ji opláchněte studenou vodou. Položte ji na pracovní plochu tak, aby spodní část hlavy s očkem směřovala vzhůru, a ostrým nožem vyřízněte očko s ‚inkoustem‘. Jakmile začne připravená voda vřít, vložte celou chobotnici do hrnce. Přiveďte k varu, pak stáhněte plamen na minimum a vařte 3–4 hodiny doměkka. Uvařenou chobotnici vyjměte pomocí kuchařských kleští a nechte ji trochu zchladnout. Chobotnici obraťte jako klobouk naruby a položte na pracovní plochu hlavou vzhůru. Hlavu odřízněte. Chapadla nožem oddělte tak, aby vždy dvě zůstala spojená, celkem na čtyři části. Rozpalte gril. Porce chobotnice potřete olejem a rozložte na mřížku. Grilujte ze všech stran do křupava a zlatohněda.