LOSOS OBECNÝ

LOSOS S ŽAMPIONOVÝM RAGŮ
SUROVINY (na 1 porci):

150 g lososa
150 g žampionů - bílých či krémových
30 g cibule
20 g másla
5 cl smetany 31%
½ citronu
4 cl panenského olivového oleje
cukr
sůl
pepř
snítka pažitky, kopru nebo petržele
POSTUP:

Filet lososa nakrájíme tzv. francouzským řezem (šikmý podélný řez) na námi zvolenou gramáž, osušíme savým ubrouskem a osolíme. Na pánvi či grilu si rozpálíme část olivového oleje a z obou stran grilujeme podle výšky filetu 4-5 minut. Žampiony překrojíme napůl či na čtvrtky. Očistíme cibuli a nakrájíme na měsíčky. Na pánvi rozehřejeme zbylou část olivového oleje a másla, orestujeme žampiony dokřupava, poté přidáme nakrájenou cibuli a zpěníme. Poté přilijeme smetanu a svaříme na hustotu sirupu tak, aby se smetena nabalovala na žampiony. Stáhneme z ohně a dochutíme solí, špetkou cukru, šťávou z půlky citronu a nahrubo nasekanou vámi zvolenou bylinkou.