Page 25 - Magazín JIP Potraviny
P. 25
Svěží salát
s jahodami a sýrem
150 g čerstvých jahod
100 g rukoly
50 g vlašských ořechů
50 g kozího sýru
(příp. fety či parmezánu)
pár lístků čerstvé bazalky
lžíce olivového oleje
lžíce medu nebo javorového sirupu
Jahody opláchněte a nakrájejte na plátky
nebo na měsí�čky, smí�chejte je s rukolou
a lehce pokrájenou bazalkou.
Ořechy nasekejte na větší� kousky, nasu-
cho krátce opražte na pánvi a přidejte je
do salátu. Sýr pokrájejte nebo rozdrobte.
Vše lehce promí�chejte a zakápněte oli-
vovým olejem a medem nebo javorovým svěží salát
s jahodami
sirupem.
a sýrem
Jahodová roláda
Těsto:
160 g hladké mouky
160 g krupicového cukru
4 vejce
Krém:
500 g tvarohu
100 g másla
1 vanilkový cukr
30 g moučkového cukru
150 g jahod
šlehačka
Zloutky oddělte od bí�lků. Zloutky vyšlehejte
�
�
s cukrem do pěny, do ní� pak postupně vmí�chej-
te prosátou mouku. Z bí�lků vyšlehejte tuhý
sní�h, který vmí�chejte do těsta. Troubu rozehřej-
jahodová te na 170 °C. Těsto rozetřete na plech vyložený
pečicí�m papí�rem a pečte zhruba 20 minut.
roláda Ještě teplé těsto pak srolujte do mokré utěrky
a nechte vychladnout. Mezití�m připravte krém.
Tvaroh vyšlehejte se změklým máslem a obě-
ma druhy cukru. Do krému přidejte větší� část
jahod – nakrájených na malé kousky nebo roz-
mačkaných vidličkou. Těsto rozrolujte, potřete
krémem a opět zarolujte. Roládu nechte uležet
v lednici. Před podávání�m ji ozdobte šlehač-
kou a jahodami.
25