Page 9 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 9

Jak dýni pěstovat                                      Dýně obsahuje hodně vitamínů a minerálů bez zásadního obsahu
        Dýni můžete pěstovat i ze semen, které vyjmete ze zakoupeného plodu   tuků. Je vhodná při redukci nadbytečných kilogramů.
        a necháte uschnout. Chcete-li však záruku vzklíčení a mít z výsledku   Na 100 g má přibližně (údaje se mohou lišit podle odrůd):
        opravdu požitek, vsaďte na vyšlechtěné odrůdy, které zaručeně nejsou   stejný obsah hořčíku a draslíku jako citron
        sprášené (nevyroste z nich mix různých dýní). Seženete je od pěstitelů,   3× vyšší obsah vápníku než mrkev
        a to i na internetu. Dýně se sází v půlce května, a to nejlépe do kom-  12× menší podíl cukrů než brambory
        postu. Pokud chcete tento plod pěstovat každý rok, musíte ji sázet vždy   stejný obsah fosforu jako citron
        jinam, jelikož z půdy bere velké množství živin. Sklízí se ve chvíli, kdy je   odrůda Vianatera obsahuje až dvojnásobek betakarotenu oproti
        stopka zcela zaschlá.                                  rajčatům a broskvím

        Proč pěstovat dýni?                                    Dýně proti nemocem
        Je zdravá, není kalorická, umí léčit. Obsahuje velké množství rozpustné   Díky vysokému obsahu antioxidantů pomůže posílit imunitní systém,
        vlákniny – zahání hlad. Snižuje krevní tlak a má protirakovinné účinky.   navíc pomáhá s vylučováním hlenu z plic, průdušek a hrtanu. Šťáva
        Rozmixovaná s mlékem se doporučuje při poruše trávení a žaludečních   z dýně zase zbaví zácpy, odzbrojí i tasemnici. Potýkáte-li se se záněty
        vředech. Působí jako slabé diuretikum, podporuje tvorbu moči. Brání   močového měchýře nebo vás trápí problémy s prostatou, podpořte léč-
        tvorbě krevních sraženin v arteriích. V kuchyni se dá využít na všech-  bu semínky. Jednou za den si požvýkejte pět polévkových lžic dýňových
        ny způsoby, jelikož ji můžete vařit, péct, smažit, grilovat, odšťavňovat či   semen a do třech dnů byste se měli cítit lépe. Semínka tykví obsahují až
        zavařovat. Slouží jako základ pro moučníky i zmrzlinu pro labužníky.   45 % nenasycených mastných kyselin a nukleové kyseliny, které regene-
        Pokaždé je vynikající a jiná. Čím častěji ji budete jíst, tím rychleji zjistíte,   rují tělesné buňky, pomáhají zdravému růstu těla, při metabolismu
        jak moc prospívá vašemu organismu.                     vápníku a při přestavbě karotenu v bioaktivní vitamín A.



                                                                                      Bruschetta s dýní
                                                                                      a kozím sýrem

                                                                                      Suroviny:
                                                                                      1 bageta, 1 menší dýně Hokaido, lžíce
                                                                                      medu, kostku kozího sýra, hrst polníčku,
                                                                                      lžíci piniového oříšku, 2 lžíce dýňového
                                                                                      oleje, čerstvý tymián, sůl, pepř

                                                                                      Postup:
                                                                                      Dýni si  rozkrojte a vydlabejte pros-
                                                                                      tředek se semínky. Nakrájejte dýni na
                                                                                      menší kostičky, osolte, opepřete a spolu
                                                                                      se snítky tymiánu dejte do pekáče. Na-
                                                                                      konec  vše  zakápněte  dýňovým  olejem
                                                                                      a medem, který ji krásně dochutí a vložte
                                                                                      do rozehřáté trouby. Bagetu na plátky si
                                                                                      opečte, aby pěkně křupala. Když je dýně
                                                                                      změklá, ale ne moc – cca 15 min, vyn-
            Bruschetta s DÝNÍ                                                         dejte ji z trouby. Poté vezměte kozí sýr
                                                                                      a v misce ho smíchejte s lístky salátu,
                                                                                      dýně a piniového oříšku. Vše zakápněte
                                                                                      dýňovým olejem. Podávejte na bagetě.
                                                                                                                 9
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14