Page 8 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 8

DRUHY









       Máslová, je velmi náročná na pěstování. Má hruškovitý tvar a většinu plodu tvoří dužina, nikoli
       semeno a slupka. Proto se považuje za nejekonomičtější. Špagetová, patří mezi největší plodící
       dýně s hmotností plodu kolem 2 kg. Má kulovitý či protáhlý tvar a krémovou, žlutou nebo i oran-
       žovou barvu. Její slupka postupem dozrávání tvrdne. Dužina je vláknitá a po tepelné úpravě
       vznikají tzv. špagety, které mohou v kuchyni nahradit těstoviny. Tato dýně se dá používat i mís-
       to nudlí do polévky. Hokaido, v Čechách se prodává především červená neboli kaštanová dýně.
       Plody mají kolem 1,5 kg. Nejčastěji se z ní dělá polévka. Hokaido je i zelená, ta je více zploštělá
       a žebrovitá. Jedna rostlina Hokaido plodí vždy jeden plod. Jde o jediné dýně, které při tepelné
       úpravě neloupeme. Červené nebo zelené můžete využít na dýňový krém. Chioggia (Marina
       di Chioggia), byla vyšlechtěna v Itálii a její velikost sahá kolem 5 kg. Má tmavě zelenou bar-
       vu a hrubou strukturu. Pro svou nasládlou chuť připomíná mrkev. Jelikož je její slupka velmi
       tvrdá, doporučuje se dýni krájet na měsíčky. Žaludová, připomíná tvarem spíše jahodu. Váží
       v průměru necelé kilo. Pro její oříškovou chuť je velmi oblíbená v Americe. Dá se jíst i za syrova.
       Při pěstování nezabere tolik místa a nejvíce se jí daří v keřích. Muškátová, je velmi náročná na
       teplo a nejvíce se jí daří v jižních zemích. Plody jsou vhodné i na okrasu, jelikož mají zajímavé
       barokní tvary. Zralé mají krémovou až hnědou baru, dužina je velmi sytě oranžová. Goliáš, nej-
       častěji se používá na zavařování kompotu, či k výrobě džemů. Obsahuje velké množství vody,
       proto se neskladuje. Dorůstá až do hmotnosti 30 kg. Rondini, výborná na vaření, chuťově mezi
       dýní a cuketou. Dýně Halloween, bílé nebo žluté, vhodné k dekoraci, ale i vaření. Lagenarie,
       říká se jim labutě, jsou výborné na přípravu leča. Baby Boo, tyto mini dýně mají v syrovém
       stavu oříškovou příchuť a v kuchyni všestranné využití (dají se péct, plnit, grilovat, smažit
       i sušit). Sweet potatoes, nebo-li sladké brambory, dýně, která se dá konzumovat i za syrova.
       Bleu de Hongrie, dýně s karamelovou příchutí. Acorn Chameleon nebo Carnival, dekora-
       tivní dýně s oříškovou chutí. Sweet dumpling, dekorativní dýně s kaštanovou chutí. Německá
       centýřová tykev, obří tykev vhodná především k vydlabávání a dekoraci.



                                                                                Pečená dýně

                                                                                Suroviny:
                                                                                1/2 lžičky kmínu, 3 lístky bobkového listu,
                                                                                100 g másla, 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky,
                                                                                1 ks dýně hokaido
                                                                                Postup:
                                                                                Z dýně odstraníme prostředek se semínky
                                                                                a neoloupanou ji nakrájíme na půlměsíčky.
                                                                                Dáme je do zapékací misky, osolíme, lehce
                                                                                opepříme, posypeme nasekanými stroužky
                                                                                česneku a štědře zakapeme olivovým olejem.
                                                                                Vložíme do trouby rozehřáté na 200 °C a pe-
                                                                                čeme, až dýně lehce zčervená. Pečená dýně je
                   Pečená DÝNĚ                                                  dobrá jen tak samotná nebo ji můžeme použít
                                                                                jako přílohu k přírodně upravenému plátku
                                                                                masa.
       8
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13