Page 10 - JIP Magazín PODZIM 2019
P. 10

DÝŇOVÉ pyré



























                                                                     Dýňové pyré
                                                                     Suroviny:
                                                                     1/2 lžičky kmínu, 3 lístky bobkového listu, 100 g másla, 1 lžič-
                                                                     ka oregana, 1 lžička bazalky, 1 ks dýně hokaido

                                                                     Postup:
                                                                     Středně velkou dýni hokaido omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme
                                                                     semínka a zbytek nakrájíme na kostky. Dýni dáme do velkého
                                                                     hrnce, přidáme sůl, kmín, bobkový list a zalijeme vodou.
                                                                     Uvaříme doměkka, dýně je hotová za cca 15 - 20 minut.
                                                                     Uvařenou dýni scedíme, bobkové listy vyndáme. Ještě horkou
                                                                     dýni rozšleháme společně se 100 g másla a dochutíme podle
                                                                     potřeby - solí, bylinkami, osmaženou cibulkou apod. Já použi-
                                                                     la v tomto případě jen sušené oregano a trochu bazalky, ale
                                                                     s cibulkou je také moc dobré. Dýňové pyré podáváme jako
                                                                     přílohu.




                                                                     Dýňová zmrzlina

                                                                     Suroviny:
                                                                     650 g dýně (nejlépe máslové), 250 g cukru, 150 g třtinového
                                                                     cukru, 1,5 l plnotučného mléka, 400 ml smetany ke šlehání,
                                                                     200 g kondenzovaného mléka, kousek skořice v celku, 2 lžičky
                                                                     mleté skořice, 9 tobolek kardamomu
          DÝŇOVÁ zmrzlina
                                                                     Postup:
                                                                     Oloupejte dýni, rozkrojte, vydlabejte dužninu a dýni nakrá-
                                                                     jejte na kousky. Dejte ji společně s mlékem, tmavým cukrem
                                                                     a kouskem celé skořice do hrnce. Pozvolna vařte cca 30 min.
                                                                     do změknutí. Vyjměte skořici. V hmoždíři rozdrťte karda-
                                                                     mon, který přidejte do uvařeného základu zmrzliny společně
                                                                     se smetanou, bílým cukrem a mletou skořicí. Vše rozmixujte
                                                                     tyčovým mixerem. Hotovou směs vlijte do nádoby, ve které
                                                                     bude zmrzlina tuhnout. Důležité je zmrzlinu každé dvě hodi-
                                                                     ny promíchat, do té doby, než zhoustne.
                                                                     Podávejte se šlehačkou nebo opečenou drobenkou na koláč.
       10
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15