Page 5 - JIP katalog ryby 2025
P. 5
Metody rybolovu
1. Zatahovací sítě jsou zpravidla doprovázeny vábícím zařízením (FADs) a k lokalizaci hejn cílových ryb mohou sloužit
i letadla, či vrtulníky. Při lovu na dlouhé šňůry se zpravidla uloví až 40% výmětu. Nejdražší metoda jsou zatahovací sítě
neboli nevody. Využívají se především k lovu tuňáků. Jakmile rybáři hejno tuňáků najdou, na moře se spustí lehký člun,
tzv. „skif”. Ten slouží jako pevný bod, na který se upevní velká nylonová síť. Síť bývá dlouhá více než 2 km. Plavidlo
s nataženou sítí obkrouží hejno, jakmile se její dva konce spojí, síť se ve spodní části pevně stáhne jako váček, přitáhne
se k lodi, vytáhne se z vody a ryby se přesunou na palubu ve velkých koších. Pak se ryby přemístí do nádrže v podpalu-
bí, které obsahují chlazenou mořskou vodu o teplotě 4 °C, která v průběhu 24 - 48 hodin snižuje teplotu ryb, které mají
mnohdy i kolem + 36 °C. Poté se mořská voda vypustí a nádrže se naplní nasyceným solankovým roztokem, který díky
soli zůstává kapalný i při teplotách - 18 °C a ryby lze zmrazit. Nádrže po vypuštění roztoku fungují jako chladící nádoby,
což umožňuje chování ryb v souladu se všemi hygienickými předpisy a působí jako prevence proti uvolnění histaminu.
Celý proces probíhá na jedné lodi a tím je záruka dodržení hygienických předpisů a především i dohledatelnost výlovu
a uskladnění jednotlivých ryb. Překládat ryby na jiná plavidla je z výše uvedených důvodů přísně zakázáno!
2. Háčky a šňůrky jsou velmi šetrný a alternativní způsob lovu, tzv. metoda lovu na prut a vlasec. Při takovém lovu je
překvapivě velký úlovek a minimum vedlejšího úlovku. U této metody se také mohou vybírat druhy ryb, které jsou do-
statečně staré a mladé ryby se mohou bez jakéhokoli poškození vrátit do moře a dál se vyvíjet, což u metody nevodu
nelze, jelikož jsou díky tomuto nešetrnému lovu ve většině případů ryby již po smrti, či blízko smrti.
3. Vězence a lapadla tato metoda se dodnes používá např. k lovení humrů. Klece, koše obsahují rybí či krabí maso
jako nástrahu. Rybáři klec (koš) připevní na bójku a na pobřeží je spustí do vody - průběžně je kontrolují a vysvobozují
nedospělé humry (mladší 6 let) a plodné samičky s vajíčky.
Při kontrole se vždy řídíme smysly jako je čich, zrak a hmat
Kontrola kvality čerstvých ryb
1. Čich kontrolujeme vůni ryby. Ryba nesmí zapáchat, nesmí vykazovat cizí pachy, musí být cítit mořem a vůně musí
být charakteristická pro daný živočišný druh s jemným nevtíravým rybím pachem.
2. Zrak kontrolujeme vzhled ryby. Ryba nesmí vykazovat povrchové znečištění a mechanické poškození. Ryby jsou
uváděny do oběhu vykuchané, proto je třeba zkontrolovat, zda je ryba správně a dostatečně vykuchaná. Vnitřnosti
se odstraňují proto, že se rychle kazí a mohou obsahovat bakterie, které by maso poškodily. Kontrolujeme oči, které
by neměly být vystouplé, lesklé, jasné a nesmí být zakalené. Kontrolou nesmíme opomenout žábry, které mají světle
červenou až růžovou barvu a musejí být pevně uzavřené, časem díky srážení krve ztmavnou. V případě, že jsou žábry
z jedné strany našedlé, nemusí to být znakem, že ryba není čerstvá, ale jde o nedostatečné zaledování ryby, kdy jed-
nou stranou leží v ledu, ale druhou - díky tajícímu ledu - zaledovanou nemá. Tající led společně se slizem také způsobu-
je našedlý nádech žaber - je třeba vždy objektivně posoudit.
3. Hmat kontrolujeme strukturu masa. Maso musí být tuhé, pružné, pevné a musí mít charakteristickou vůni. Svalovina
nesmí obsahovat parazity škodlivé zdraví. Není třeba mít obavy ohledně slizu u celých ryb - jde o přirozený fyziologický
jev. Jelikož většina ryb žije ve vodě chladnější, než je vzduch, neměly by být vystaveny vyšším teplotám, než je dopo-
ručováno - při nedodržení se velmi rychle kazí.
Usmrcení
Farmované ryby jsou krmeny granulemi, proto jsou tučnější. Jejich usmrcení spočívá v tom, že se jim za žábry protne
hlavní tepna. Divoké ryby (volně žijící) jsou po vylovení umístěny do prostoru s ledem a studenou vodou, zemřou tep-
lotním šokem.
METODY RYBOLOVU 5